Chili med rökt paprika och kaffe

koket.se
Chili med rökt paprika och kaffe
Foto: TV4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Chili med rökt paprika och kaffe

29 ingredienser

45 min

"Använd högrev för mer smak och mört resultat. Malet kött funkar, men tärnat kött ger bättre textur.
Bryn köttet ordentligt och fräs lök, vitlök och kryddor i olja innan vätskan tillsätts för djupare smak.
Låt chilin sjuda i minst 1,5–2 timmar (gärna längre) så att smakerna utvecklas ordentligt.
Kombinera rökig paprika, spiskummin och chili för rätt hetta. Lite kaffe, choklad eller kanel kan ge extra djup.
Om chilin är för tunn så låt den reducera utan lock. Om den är för tjock så tillsätt buljong eller krossade tomater.
Smakerna blir ännu bättre om chilin får stå några timmar eller till och med till dagen efter." /Markiz Tainton

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Chili

  • 1 torkade chipotlechili [1 tsk motsvarar ca 5 g]
  • 1 torkade anchochili [1 msk motsvarar ca 15 g]
  • 500 g nötkött (t.ex. högrev)
  • 1 lök, hackad (stor)
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 2 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 msk kaffe, kokt
  • 1 burk krossade tomater [400 g]
  • 2 dl köttbuljong
  • salt
  • peppar

Avokadomajonnäs

  • 1 avokado (mogen)
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk chili chipotle, i adobo (eller chipotlepulver för mindre hetta)
  • salt
  • peppar

Ostsås

  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk majsstärkelse
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl cheddarost, grovriven
  • 1 jalapeño, hackad
  • salt

Servering

  • riven ost
  • gräddfil
  • jalapeño

Gör så här

Chilin

  1. Koka upp vatten i en liten kastrull (för blötläggning av chili).
  2. Ta av kastrullen från värmen och blötlägg chilin i vattnet i 10 minuter.
  3. Bryn nötköttet i en gryta tills det får fin färg.
  4. Lyft ur köttet från grytan och lägg det åt sidan.
  5. Fräs lök, vitlök och paprika i samma gryta i 5-7 minuter tills de mjuknar.
  6. Tillsätt rökt paprikapulver, kanel och kaffe. Rör om ordentligt.
  7. Skär bort skaftet på den blötlagda chilin, dela dem och skrapa ur kärnorna.
  8. Mixa chilin (utan skaft och kärnor) med lökblandningen till en slät kräm.
  9. Häll tillbaka köttet i grytan.
  10. Tillsätt lök och chiliblandningen, krossade tomater samt köttbuljong.
  11. Låt sjuda på låg värme i 2 timmar tills köttet är mört och smakerna har blandats.

Avokadomajonnäs

  1. Mixa avokado, majonnäs och chipotle tills blandningen är jämn.
  2. Smaka av med salt och peppar.

Ostsås

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs löksorterna i en kastrull med smör tills allt är mjukt.
  3. Blanda majsstärkelsen med grädden och häll ner i kastrullen tillsammans med mjölken.
  4. Låt koka upp under omrörning och sjud i 1 minut.
  5. Ta av kastrullen från värmen och rör ner osten tills den smält.
  6. Rör ner jalapeño och smaka av med salt.

Servering

  1. Toppa chilin med riven ost, gräddfil och jalapeños.
  2. Servera med avokadomajonnäs och ostsås vid sidan om.