Chilenska piroger med olivdipp
Chilenska piroger med olivdipp
24 ingredienser
1 h 15 min
"Underbart goda piroger gör dubbel sats frys in och ät som mellanmål. Servera gärna med en krispig sallad." / Olivia
Ingredienser
Pirogdeg
- 25 g jäst
- 25 g smör
- 2,5 dl mjölk
- ca 400 g vetemjöl
- 2 krm salt
Kryddblandning
- 1 kanelstång
- 1 msk hel spiskummin
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk svartpepparkorn
Fyllning
- 250 g nötfärs
- 0,5 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- färsk oregano
- 1 dl svarta oliver
- 1 dl russin
- kryddblandning
- 4 ägg, kokta
- 1 ägg, till pensling
Dippsås
- 0,5 dl svarta oliver
- 2 tomater
- färsk oregano
- olivolja
- salt
- peppar
Gör så här
Pirogdeg
- Smula jästen i en bunke.
- Värm mjölken så att den blir fingervarm.
- Häll i samtliga ingredienser men spara lite mjöl till utbakningen. Kör 10 min i köksassistenten eller knåda för hand i 15 min. Låt sedan vila under duk i minst 20 min.
Kryddblandning
- Rosta samtliga kryddor i en torr varm panna i ca 5 minuter.
- Häll i en mortel eller stark mixer och kör tills du får en finmald kryddblandning.
Fyllning
- Blötlägg russinen i vatten.
- Hacka lök och vitlök. Stek i olja på medelvärme löken ska bli mjuk och inte få någon färg.
- Stek nötfärsen i olja så att den får fin färg. Krydda med salt och kryddblandning. Sänk sedan värmen.
- Tillsätt grovt hackade oliver och oregano.
- Häll över löken till köttfärsen.
- Häll av russinen och häll i dem.
- Smaka av och eventuellt tillsätt mer salt och kryddblandning. Tänk på att köttfärsen ska smaka mycket för att ge smak till hela pirogen.
Pirogerna
- Sätt ugnen på 225 grader eller 200 grader varmluft.
- Kavla ut degen 0,5 cm tjock och stansa ut lagom stora cirklar.
- Lägg fyllningen i en halvmåne på ena halvan.
- Skär äggen i 4 klyftor och lägg en i varje pirog.
- Pensla kanterna med vatten och vik försiktigt ihop pirogerna.
- Tryck till kanterna med en gaffel. Pensla sedan med uppvispat ägg.
- Grädda på en bakplåtspapperklädd plåt i mitten av ugnen i 12-15 minuter tills pirogerna fått fin färg.
Dippsås
- Mixa alla ingredienser till dippsåsen i en mixer.
- Smaksätt med salt och peppar.