Chicken larb - thaisallad med kyckling och jordnötter

POPULÄRT
Chicken larb - thaisallad med kyckling och jordnötter
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Chicken larb - thaisallad med kyckling och jordnötter

38

16 ingredienser

30 min

En fräsch och väldigt smakrik thaisallad med kycklingfärs som bas och massa örter, vitlök och chili. En middagsrätt som passar alla dagar i veckan!

Ingredienser

portioner4
  • 4 msk jasminris, okokt
  • 600 g kycklingfärs
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 4 msk fisksås
  • 2 tsk strösocker
  • 1-2 röda chilifrukter, tunt skivad
  • 2 limefrukter, finrivet skal och saft
  • 4 schalottenlökar, tunt skivade
  • 4 salladslökar, tunt skivade
  • 1-2 krukor färsk koriander
  • 1-2 krukor färsk mynta, endast blad
  • 1 huvudsallad
  • 4 msk jordnötter, grovt hackade
  • neutral matolja, till stekning

Till servering

  • 4 port jasminris, nykokt
  • 1 limefrukt, i klyftor

Gör så här

  1. Börja med att rosta riset i en torr stekpanna på medelvärme till riset blir mörkt gyllene. Mortla eller mixa det rostade riset till ett grovt pulver. Ställ åt sidan.
  2. Lägg kycklingfärs och vitlök i en stekpanna på låg medelvärme. Rör om väl och låt inte kycklingen få färg, utan bara bli tillagad. Detta tar ca 5-10 minuter.
  3. Ta stekpannan från värmen. Tillsätt fisksås, socker, chili, limesaft och limeskal till kycklingen. Blanda väl och smaka av och se om du behöver tillsätta något mer av smaksättarna.
  4. Lägg i skivad schalottenlök och det rostade riset och rör om. Tillsätt även salladslök, hackad koriander och mynta (spara lite till garnering) och rör försiktigt om.
  5. Servera kycklingen med salladsblad och ris. Toppa med jordnötter, koriander, mynta och limeklyftor.