Chef Martinos färskost


Foto: Martin Löf
Chef Martinos färskost
6 ingredienser
1 h
En frisk färskost med örter gör du enkelt själv på filmjölk och passar perfekt till härligt hembakat bröd.
Se Martin Löf laga receptet

Ingredienser
- 1 l filmjölk (eller yoghurt 3,5% fetthalt)
- 1-2 dl färska örter (basilika, persilja och timjan)
- 2 klyftor vitlök
- 3-4 msk olivolja
- salt
- malen svartpeppar
Gör så här
- Värm filmjölken/yoghurten på låg till medelhög värme under omrörning till ca. 70-80 grader. Det skall inte koka eftersom ostmassan blir för hård och torr. Efter några minuter, när yoghurten börjar delas, tar du bort kastrullen från plattan och låter den svalna i en stund.
- Sila sedan ostmassan i en silduk eller ett stort Melitta-filter. Låt det stå i 1 timma så rinner (överskottsvätska) av ordentligt. Spara ostvätskan, det är utmärkt att använda när man bakar som ersättning för vatten.
- Medan ostmassan rinner av kan du mixa örterna och vitlöken med olivoljan i en mixer.
- När vätskan har runnit av, blanda ner örtblandningen i ostmassan i mixern och kör runt så det blandas väl och smaka av med salt och nymalet svartpeppar. Voila, nu har du en väldigt god hemlagad färskost! Förvara i kylen i upp till en vecka.