Cheesecaketårta

12 röster
30 m + tid i kyl
10-12 bitar
cheesecaketarta
Foto: Ulrika Pousette

”Denna goding syns också på omslaget av min bok och består av spröda kexbottnar, syrlig hallongelé och en cheesecakefyllning på vit choklad.” /Camilla Hamid

Receptet är ur boken Baka utan ugn, Bonnier fakta.

Agar agar kan ersättas med gelatinblad. Lägg i så fall bladen i blöt och låt dem smälta ihop med resten av ingredienserna efter att de har kokat.



Visa mer
30 m + tid i kyl
10-12 bitar

Du behöver

Bottnar

  • 200 g smör
  • 28 digestivekex
  • 1 tsk kardemumma, malen

Fyllning

  • 600 g vit choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1200 g naturell färskost
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 dl strösocker

Hallongelé

  • 4 dl frysta hallon
  • 2 dl citronsaft, färskpressad
  • 0,5 tsk agar agarpulver eller 3 gelatinblad
  • 3 msk strösocker

Dekoration

  • färska hallon
  • macarons
  • färsk mynta
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Bottnar
    Smält smöret till bottnarna. Mixa kexen till ett fint smul i en matberedare. Häll ner smulorna i en bunke och tillsätt smör och kardemumma. Arbeta ihop till en formbar massa.
  2. Fodra en springform, cirka 23 cm i diameter, med bakplåtspapper. Tryck ut hälften av kexmassan jämnt i botten på formen och packa massan tätt med baksidan av en matsked. Ställ in formen i kylskåpet.
  3. Fyllning
    Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke. Vispa i en annan bunke ihop färskost, citronskal och socker. Vispa ner chokladen i färskostblandningen. Vänd slutligen försiktigt ner grädden med en slickepott.
  4. Fördela hälften av fyllningen jämnt i formen. Sprid ut resten av kexmassan i ett jämnt och täckande lager ovanpå. Fördela resten av fyllningen jämnt över kexmassan. Låt tårtan stå i frysen i minst 4 timmar, och därefter i kylskåpet i cirka 2 timmar för att tina.
  5. Hallongelé
    Blanda hallon och citronsaft i en kastrull och koka ihop till ett mos. Passera moset genom en finmaskig sil ner i en annan kastrull. Tillsätt agar agar-pulver och socker och koka på medelvärme i 3–4 minuter under konstant omrörning. Låt gelén stelna något, häll den på tårtan och låt den stelna helt i kylskåpet, det tar minst 1 timme.
  6. Dekoration
    Lossa formen från tårtan, ställ tårtan på ett fat och dekorera med hallon och eventuellt macarons och mynta.
31 mars 2019

Laddar fler recept...