Cheesecakebitar med smördegstäcke

cheesecakebitar med smördegstäcke
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Cheesecakebitar med smördegstäcke

9 ingredienser

1 h + tid i kyl

Magiska bakelser i portionsformat. Cheesecake med frasigt smördegstäcke som smakar gudomligt!

Ingredienser

portioner bitar
  • 2 smördegsplattor (färska, ca 20 x 30 cm)
  • 500 g färskost, naturell
  • 2-2,5 dl strösocker (beroende på hur söt du gillar)
  • 0,75 dl crème fraîche
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 4 msk smör, smält

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Smörj en form på ca 20 x 30 cm eller fodra botten på den med bakplåtspapper.
  2. Lägg den ena smördegsplattorna i formen utan att trimma kanterna. Tryck dem bara lite upp mot sidorna på formen. Med en gaffel gör hål i plattan och sen grädda den i mitten av ugnen för ca 10 minuter.
  3. Förbered fyllningen under tiden. Vispa färskost med strösocker jämnt. Tillsätt ägg, crème fraîche och vaniljsocker och vispa snabbt tills allting har blandats väl.
  4. Ta ut formen ur ugnen och låt stå i ca 5 minuter så smördegen sjunker ifall den har puffat upp.
  5. Häll krämen över den bakade plattan och lägg på den andra plattan. Tryck försiktigt kanterna neråt, runt hela formen. Gör hål på toppen med en gaffel.
  6. Pensla halva mängden smält smör över smördegsplattan och strö över kanel blandad med 3 msk strösocker. Häll över resterande smör.
  7. Sänk värmen till 175 grader och grädda kakan i mitten av ugnen ca 20 – 25 minuter tills den känns klar på toppen.
  8. Ta ut kakan ur ugnen och gör lite hål här och där för att släppa ut ångan om smördegen har puffat upp.
  9. Låt svalna i rumstemperatur och sen i kylskåp i minst 4 h innan servering.