Cheesecakebitar med smördegstäcke
Cheesecakebitar med smördegstäcke
9 ingredienser
1 h + tid i kyl
Magiska bakelser i portionsformat. Cheesecake med frasigt smördegstäcke som smakar gudomligt!
Ingredienser
- 2 smördegsplattor (färska, ca 20 x 30 cm)
- 500 g färskost, naturell
- 2-2,5 dl strösocker (beroende på hur söt du gillar)
- 0,75 dl crème fraîche
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- 3 msk strösocker
- 1 msk malen kanel
- 4 msk smör, smält
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Smörj en form på ca 20 x 30 cm eller fodra botten på den med bakplåtspapper.
- Lägg den ena smördegsplattorna i formen utan att trimma kanterna. Tryck dem bara lite upp mot sidorna på formen. Med en gaffel gör hål i plattan och sen grädda den i mitten av ugnen för ca 10 minuter.
- Förbered fyllningen under tiden. Vispa färskost med strösocker jämnt. Tillsätt ägg, crème fraîche och vaniljsocker och vispa snabbt tills allting har blandats väl.
- Ta ut formen ur ugnen och låt stå i ca 5 minuter så smördegen sjunker ifall den har puffat upp.
- Häll krämen över den bakade plattan och lägg på den andra plattan. Tryck försiktigt kanterna neråt, runt hela formen. Gör hål på toppen med en gaffel.
- Pensla halva mängden smält smör över smördegsplattan och strö över kanel blandad med 3 msk strösocker. Häll över resterande smör.
- Sänk värmen till 175 grader och grädda kakan i mitten av ugnen ca 20 – 25 minuter tills den känns klar på toppen.
- Ta ut kakan ur ugnen och gör lite hål här och där för att släppa ut ångan om smördegen har puffat upp.
- Låt svalna i rumstemperatur och sen i kylskåp i minst 4 h innan servering.