Cheesecake med lakrits, kolakräm, pistagechrunch och hallon

Cheesecake med lakrits, kolakräm, pistagechrunch och hallon
Foto: TV4
Simon Sköld SMKVIP
Simon Sköld SMKVIP

Cheesecake med lakrits, kolakräm, pistagechrunch och hallon

Av: Simon Sköld

Från: Sveriges mästerkock VIP

17 ingredienser

Dessert för alla lakritsälskare med härlig crunch på nötter och kex som möter len lakritskräm, salt kola och syrliga hallon.

Ingredienser

portioner
  • 125 g färska hallon
  • 1 msk florsocker

Lakritskräm

  • 150 g färskost
  • 3 msk florsocker
  • 0,5-1 tsk lakritspulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vispgrädde

Kolakräm

  • 2 dl grädde
  • 1 strösocker
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl ljus sirap
  • flingsalt

Pistagecrunch

  • 1 dl pistagenötter
  • 4 digestivekex
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 0,5-1 tsk lakritspulver

Garnering

  • strössel (salt lakrits)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg nötterna på en plåt. Rosta i ugnen några minuter, håll koll så att de inte bränns. Ta ut och låt svalna.

Lakritscrème

  1. Vispa färskost, florsocker, lakritspulver, vaniljsocker och grädde. Konsistensen ska bli fluffig som vispad grädde. Blanda i lakritspulvret, börja med lite och smaka dig fram.

Kolakräm

  1. Blanda grädde, smör, strösocker, ljus sirap och en nypa flingsalt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter, häll därefter krämen i en bunke och ställ kallt.

Crunch

  1. Hacka pistagenötterna och krossa digestivekexen. Blanda nötter och kexsmulor med honung. Tillsätt lite finrivet citronskal och lakritspulver. Smaka av.

Hallonsås

  1. Lägg undan några hallon till garnering. Lägg resten i en kastrull och värm på svag värme tillsammans med florsocker. Mosa och passera genom en finmaskig sil.

Servering

  1. Lägg pistagecrunchen i botten på en tallrik. Lägg snyggt på lakritskräm och skeda hallonsås och kolakräm runtom. Garnera med färska hallon och lakritsströssel.