Cheesecake i glas med rabarbersås, havresmul och marinerade plommon

Foto: TV4
Cheesecake i glas med rabarbersås, havresmul och marinerade plommon
31 ingredienser
2-3 h
En riktigt lyxig dessert i glas med sommarens goda smaker! Cheesecakekräm smaksatt med yuzu, rabarbersås, krispigt havresmul, marinerade plommon och en yuzumacaron på toppen.
Ingredienser
Yuzucurd
- 135 g strösocker (1,5 dl)
- 1 ägg
- 2 äggulor
- 1 dl yuzujuice
- 50 g smör, i bitar
Macaron med yuzu
- 70 g äggvita (2 st)
- 30 g strösocker (1/3 dl)
- 160 g florsocker (drygt 2,5 dl)
- 90 g mandelmjöl (knappt 2 dl)
Rabarbersås
- 90 g strösocker
- 170 g rabarber
- 0,5 dl grädde
- 0,5 dl ljus sirap
- 0,5 tsk vaniljpaste
- 1 krm havssalt
Sockerdekor
- 250 g strösocker
- 175 g glykos
- 100 g vatten
- röd hushållsfärg
Cheesecakekräm med yuzu
- 1,5 dl yuzucurd (se recept ovan)
- 2 dl vispgrädde
- 200 g färskost
- 60 g florsocker
Havresmul
- 50 g smör, kylskåpskallt
- 20 g havregryn (0,5 dl)
- 35 g strösocker (0,3 dl)
- 60 g vetemjöl (1 dl)
- 0,5 tsk vaniljpulver
Marinerade plommon
- 2 plommon
- citron, saften
- 15 g strösocker
- 0,5 dl vatten
Gör så här
Yuzucurd
- Häll socker, ägg och yuzusaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.
- När curden blivit tjock (det tar en liten stund men går fort mot slutet) tar du av den från grytan. Lägg i smöret och rör tills det har smält. Låt svalna, häll upp i en burk och ställ kallt.
Macaron med yuzu
- Sätt ugnen på 150 grader över- och undervärme.
- Vispa upp äggvitan till ett fast skum. Blanda vanligt socker med 70 g av florsockret (ca 1 dl). Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter.
- Sikta ner resterande 90 g florsocker tillsammans med mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.
- Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper, små runda macarons på ca 3 cm i diameter. Baka i 12 minuter. Du behöver inte vila macaronsen innan de gräddas.
- Låt macaronsen svalna helt. Spritsa yuzucurd på en macaron och lägg på en annan som ett lock.
Rabarbersås
- Koka upp rabarber och socker i kastrull på medelvärme.
- När rabarbern är mjuk silar du ner vätskan ner i en ny kastrull. Tillsätt där grädde, sirap, vaniljpasta och havssalt. Låt koka på medelhög värme i ca 5 minuter.
- Häll i burk och ställ kallt.
Sockerdekor
- Lägg alla ingredienser i kastrull och koka upp till 175 grader.
- Använd baksidan på en sked och ringla över bakplåtspapper i önskad form. Låt svalna helt och använd som dekor på desserten.
Cheesecakekräm med yuzu
- Vispa grädden och ställ åt sidan.
- Vispa samman färskost och florsocker tills det är krämigt. Vänd ner vispgrädden och till sist den kalla yuzucurden. Häll ner i spritspåse och lägg in i kylskåp.
Havresmul
- Sätt på ugnen på 170 grader varmluft.
- Nyp ihop alla ingredienser och fördela i valfri storlek på ett bakplåtspapper och grädda i ca 12 minuter. Rör om lite då och då.
Marinerade plommon
- Tvätta och dela plommonen och ta bort kärnan. Blanda lite citronsaft, vatten och socker i en skål tills sockret löst upp sig. Lägg i plomonhalvorna och låt det ligga och marineras.
- Skär plommonen i skivor när det är dags att dekorera desserten.
Montering i glas
- Häll rabarbersås i botten. Lägg på havresmul över såsen på ena sidan av glaset. Spritsa ut cheesecakekrämen över smulorna.
- Krossa några macaronsdelar och lägg på sidan som marängflarn. Toppa med plommonskivor, macaron, sockerdekor och rosenblad.