Cheesecake i glas med rabarbersås, havresmul och marinerade plommon

Cheesecake i glas med rabarbersås, havresmul och marinerade plommon
Foto: TV4

Cheesecake i glas med rabarbersås, havresmul och marinerade plommon

Av: Fredrika Hartzell

Från: Hela Sverige bakar

31 ingredienser

2-3 h

En riktigt lyxig dessert i glas med sommarens goda smaker! Cheesecakekräm smaksatt med yuzu, rabarbersås, krispigt havresmul, marinerade plommon och en yuzumacaron på toppen.

Ingredienser

portioner

Yuzucurd

  • 135 g strösocker (1,5 dl)
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 dl yuzujuice
  • 50 g smör, i bitar

Macaron med yuzu

  • 70 g äggvita (2 st)
  • 30 g strösocker (1/3 dl)
  • 160 g florsocker (drygt 2,5 dl)
  • 90 g mandelmjöl (knappt 2 dl)

Rabarbersås

  • 90 g strösocker
  • 170 g rabarber
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 tsk vaniljpaste
  • 1 krm havssalt

Sockerdekor

  • 250 g strösocker
  • 175 g glykos
  • 100 g vatten
  • röd hushållsfärg

Cheesecakekräm med yuzu

  • 1,5 dl yuzucurd (se recept ovan)
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g färskost
  • 60 g florsocker

Havresmul

  • 50 g smör, kylskåpskallt
  • 20 g havregryn (0,5 dl)
  • 35 g strösocker (0,3 dl)
  • 60 g vetemjöl (1 dl)
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Marinerade plommon

  • 2 plommon
  • citron, saften
  • 15 g strösocker
  • 0,5 dl vatten

Gör så här

Yuzucurd

  1. Häll socker, ägg och yuzusaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.
  2. När curden blivit tjock (det tar en liten stund men går fort mot slutet) tar du av den från grytan. Lägg i smöret och rör tills det har smält. Låt svalna, häll upp i en burk och ställ kallt.

Macaron med yuzu

  1. Sätt ugnen på 150 grader över- och undervärme.
  2. Vispa upp äggvitan till ett fast skum. Blanda vanligt socker med 70 g av florsockret (ca 1 dl). Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter.
  3. Sikta ner resterande 90 g florsocker tillsammans med mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.
  4. Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper, små runda macarons på ca 3 cm i diameter. Baka i 12 minuter. Du behöver inte vila macaronsen innan de gräddas.
  5. Låt macaronsen svalna helt. Spritsa yuzucurd på en macaron och lägg på en annan som ett lock.

Rabarbersås

  1. Koka upp rabarber och socker i kastrull på medelvärme.
  2. När rabarbern är mjuk silar du ner vätskan ner i en ny kastrull. Tillsätt där grädde, sirap, vaniljpasta och havssalt. Låt koka på medelhög värme i ca 5 minuter.
  3. Häll i burk och ställ kallt.

Sockerdekor

  1. Lägg alla ingredienser i kastrull och koka upp till 175 grader.
  2. Använd baksidan på en sked och ringla över bakplåtspapper i önskad form. Låt svalna helt och använd som dekor på desserten.

Cheesecakekräm med yuzu

  1. Vispa grädden och ställ åt sidan.
  2. Vispa samman färskost och florsocker tills det är krämigt. Vänd ner vispgrädden och till sist den kalla yuzucurden. Häll ner i spritspåse och lägg in i kylskåp.

Havresmul

  1. Sätt på ugnen på 170 grader varmluft.
  2. Nyp ihop alla ingredienser och fördela i valfri storlek på ett bakplåtspapper och grädda i ca 12 minuter. Rör om lite då och då.

Marinerade plommon

  1. Tvätta och dela plommonen och ta bort kärnan. Blanda lite citronsaft, vatten och socker i en skål tills sockret löst upp sig. Lägg i plomonhalvorna och låt det ligga och marineras.
  2. Skär plommonen i skivor när det är dags att dekorera desserten.

Montering i glas

  1. Häll rabarbersås i botten. Lägg på havresmul över såsen på ena sidan av glaset. Spritsa ut cheesecakekrämen över smulorna.
  2. Krossa några macaronsdelar och lägg på sidan som marängflarn. Toppa med plommonskivor, macaron, sockerdekor och rosenblad.