Frasigt friterade ostkroketter serveras med en het jalapeñomajonnäs - ett perfekt försnacks att servera innan middagen. Enkelt, lyxigt och magiskt gott!
Ingredienser
portioner
Cheddarkroketter
300 g mjölig potatis
1 dl cheddarost, riven
1 dl parmesanost, riven
3 dl vetemjöl
3 ägg
3 dl pankoströbröd
salt
svartpeppar, nymald
neutral olja
Grön jalapenomajo
3 dl neutral olja
2 äggulor
2 jalapeños (färska)
1 dl bladspenat
0,5 msk dijonsenap
1 msk limesaft
salt
Gör så här
Cheddarkroketter
Skala potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av.
Pressa potatisen ner i en bunke. Blanda upp med 1 ägg, 1 dl vetemjöl, riven cheddar och parmesan. Salta och peppra.
Rulla smeten till små bollar och ställ in i kylen.
Lägg uppvispat ägg, mjöl och panko i varsin djup tallrik. Salta mjölet lätt. Vänd bollarna först i mjölet, sen ägget och sist pankon. Ställ in i kylen tills det är dags för fritering.
Jalapeñomajo
Grovhacka jalapeño. Skär bort de vita hinnorna om du vill ha en mildare majo.
Mixa neutral olja med spenat och jalapeño tills jämnt grön och slät.
Häll över oljan i en kastrull och värm upp till 70 c, för att frigöra klorofyllet och få oljan extra grön.
Sila av genom en silduk eller ett metallfilter för kaffe. Häll upp på en pipflaska.
Vispa ihop äggulor, dijonsenap och limesaft i en bunke. Slå ihop majon genom att tillsätta jalapeñooljan droppvis. Smaka av med salt. Häll upp majon i en spritspåse eller pipflaska.
Fritering
Hetta upp neutral olja i en kastrull och fritera cheddarkroketterna på 180 c i ca 2 minuter tills gyllene.
Servering
Spritsa klickar av jalapeñomajon på en tallrik och lägg en krokett på varje klick. Toppa med mer majo, en skiva färsk jalapeño och riven parmesan.