Chashu pork

11 röster

En ramen gjord på fläskbuljong vore inget utan chashu pork på toppen.
Grisen, antingen sida eller karré, bakas långsamt tillsammans med soja, söt mirin, ingefära och lök. Både soja och mirin ger fettet en karamellig ton – det godaste man kan tänka sig i grisväg.
Det finns olika typer av chashu, antingen bakar du sidan som den är eller så kan du göra en rulle av sida eller karré som att du skär i runda skivor där man tydligt ser ränder av fett omringat av mört sojamarinerat kött.
Det finns även olika skolor på hur du ska tillaga chashukött. Vissa kokar köttet tillsammans med buljongen för att sen lägga det i en marinad. Jag tycker inte det ger samma goda smak på köttet, därför rekommenderar jag starkt den här varianten.
Om man kokar med sidfläsk i sin buljong, kan man istället använda köttet som topping genom att riva sönder det som pulled pork och steka med soja, mirin och sesam – perfekt om man har brådis och endast hinner koka buljong. /Tove

Du behöver

 • 1,2 kg fläsksida
 • 2 dl vatten
 • 2,5 dl japansk soja
 • 2 dl mirin
 • 3 hela salladslökar
 • 10 cm ingefära, skivad
 • 3 klyfta vitlök, krossade
 • 2 tsk salt

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 150 grader.
 2. Blanda vatten, soja och mirin i en gryta eller ugnssäker form med höga kanter. Tillsätt , salladslök, ingefära, vitlök och salt.
 3. Hel fläsksida: Lägg fläsksidan med svålen neråt i vätskan (köttet täcks ungefär till hälften av vätska). Om svålen har mycket hår kvar från grisen, bränn av med brännare eller ta bort med rakhyvel. Låter lite makabert men man vill inte ha taggiga hårstrån i det goda köttet.
 4. Rullad fläsksida: Skär bort en del av svålen men låter den vara kvar i ¼ av ena änden. Rulla ihop köttet så att delen med svål kommer utåt som en skyddande hinna runtom. Bind ihop rullen med steksnöre. Lägg ner i vätskan.
 5. Karré: Skär upp karrén så att den blir platt och rulla ihop till en rulle. Bind ihop med steksnöre. Lägg ner i vätskan. Täck med lock eller ugnsfolie och ställ i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 125 grader. Hel fläsksida: Låt stå 3 timmar. Ta ut grytan och vänd köttet så att svålen hamnar uppåt. Låt stå ytterligare 1 timme. Rullad fläsksida: Baka 4 timmar. Vänd köttet tre gånger så att alla sidor av svålen får ligga neråt i marinaden. Karré: Baka 4 timmar. Vänd köttet efter halva tiden så att båda sidor av köttet får ligga neråt i marinaden.
 6. Ta ut köttet och låt svalna i skyn. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten.
 7. Skär i tunna skivor vid servering och värm i ugn på 200 grader. Bränn eventuellt av köttet med brännare för smak och färg.
11 september 2016