Charlottas lakritsparfait med limesås

Charlottas lakritsparfait med limesås
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Charlotta Malhotra
Charlotta Malhotra

Charlottas lakritsparfait med limesås

41

11 ingredienser

Lakrits i efterrätter är så himla gott. Tänk på att det måste vara sötlakrits!

Ingredienser

portioner
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g sötlakrits
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 2 tsk glykos, finns på apoteket
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk pernod

Limesås

  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vatten
  • 2 limefrukter
  • 1 limefrukt, till garnering

Gör så här

  1. Värm vispgrädden och lakritsen i en kastrull. När lakritsen är mjuk och har smält lite häller du över allt i en mixer och kör tills blandningen är slät. Ställ åt sidan och låt svalna.
  2. Rör ihop äggen, äggulan, glykos, strösocker och Pernod i en skål över ett vattenbad. Vispa riktigt fluffigt. Häll i hälften i lakritsblandningen.
  3. Blanda om och häll sedan i resten. Häll upp i plastmuggar och ställ in i frysen.
  4. Koka upp strösockret och vattnet till limesåsen i en kastrull. Rör om tills sockret löst sig och ta då bort från plattan. Tillsätt skalet och limesaften från en limefrukt.
  5. Skala den andra limefrukten, skär den i tunna skivor och lägg i kastrullen. Ställ limesåsen kallt.
  6. Vid servering klipper du upp plastmuggarna och serverar varje lakritsparfait på ett dessertfat. Häll limesås över och lägg en filead limeklyfta på toppen