Charklasagne med tomat och mozzarella

Charklasagne med tomat och mozzarella
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Charklasagne med tomat och mozzarella

21 ingredienser

En enkel lasagne där du inte behöver koka något, utan den görs på smörgåspålägg, mascarpone- och parmesansås och färska lasagneplattor. Utgå från vad du redan har hemma i ditt kök!

Ingredienser

portioner
  • 200 g färska lasagneplattor
  • 400 g tomatsås [1 burk]
  • 250 g salami (rökt korv, eller god rökt skinka)
  • 1 kruka persilja, timjan eller basilika
  • 250-300 g körsbärstomater
  • 2 mozzarellaostar (eller mini-mozzarella)
  • olivolja
  • salt
  • malen svartpeppar

Ostsås

  • 3 dl crème fraîche
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl parmesanost, riven [ca 50 g]
  • salt
  • svartpeppar

Kålrotssallad

  • 300 g kålrot
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk honung
  • 3 msk vatten
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk grovkornig senap
  • dill (eller persilja)

Gör så här

  1. Sätt ugnen till 200 grader.
  2. Blanda alla ingredienserna till såsen, smaksätt med salt och peppar.
  3. Hacka örten du valt grovt.
  4. Häll några skedar tomatsås i botten på en ugnsfast form så det knappt täcker, klicka över lite av ostsåsen ovanpå. Fortsätt att varva med ett lager av pastaplattor, hackade örter och chark.
  5. Fortsätt så tills alla ingredienserna är slut.
  6. Avsluta med att lägga delade tomater på toppen, bryt mozzarellan i små bitar och fördela på toppen. Ringla över ett par matskedar olivolja.
  7. Grädda i ugnen i ca 35-40 minuter. Servera direkt med kålrotssalladen och garnera med plockade örter.

Kålrotssallad

  1. Skala kålroten, riv grovt på rivjärn och lägg i en bunke.
  2. Blanda alla övriga ingredienser utom dillen till en dressing. Häll över vinägretten på riven kålrot och rör om. Hacka och strö över dill vid servering.