Chapati

7 röster
12
Chapati
Foto: TV4

Servera chapati nygräddade och varma till alla slags kött-, ris- och grönsaksrätter. Riv av brödet och använd för att ta mat från tallriken eller ät dem bredvid. Chapati, som bakas på fullkornsmjöl, är det vanligaste brödet på landsbygden i norra Indien. En indisk husmor gör en stor chapatideg ett par gånger i veckan, förvarar degen svalt och bakar ut efter hand.

Visa mer
12

Du behöver

  • 4 dl siktat grahamsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl vatten, drygt
  • lite extra mjöl till utbakning

Gör så här

  1. Lägg mjölet i en skål. Sätt till vatten, lite i taget, och arbeta in det med händerna och knåda till en mjuk, lite klistrig deg. Täck degen med en fuktig handduk och låt den vila en halvtimme.
  2. Låt en stekpanna bli riktigt varm på medelvärme. Denna förvärmning hindrar brödet från att bli hårt. Knåda under tiden degen med mjölade händer och dela den i 12 bollar. Kavla varje boll på rikligt mjölat bakbord till en kaka med ca 20 cm diameter. Strö på extra mjöl om degen vill fastna.
  3. Sänk värmen under stekpannan till låg. Ta upp kakan och klappa den mellan händerna så att överflödigt mjöl lossnar och lägg den i stekpannan. Grädda den ca 1 minut tills det börjar bli bruna fläckar på undersidan. Vänd kakan med stekspade eller tång och grädda den ca 1 minut även på andra sidan.
  4. Lägg de nygräddade kakorna i en skål klädd med en ren handduk. Täck över så att de håller värmen.
26 januari 2009
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...