Rabarbersmulis med ingefära och knäckigt tak

Foto: Torbjörn Larsson
Rabarbersmulis med ingefära och knäckigt tak
8 ingredienser
En klassiker i ny tappning! Rabarbern kan givetvis bytas ut allt eftersom vad säsongen har att erbjuda… blåbär, jordgubbar, persikor, äpple, päron osv. Ca 6 portioner, 1 pajform 24 cm i diameter.
Ca 6 portioner, 1 pajform 24 cm i diameter.
Ingredienser
- 5 rabarber [ca 500 g]
- 1 dl ljust muscovadosocker (eller råsocker)
- 1 msk potatismjöl
- 1 bit färsk ingefära, ca 40-50 g
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl knäckesmulor med 100 % fullkornsråg med låg salthalt
- 3 msk strösocker
- 125 g smör
Gör så här
- Skala och skär rabarbern i centimetertjocka bitar, lägg dem i pajformen.
- Blanda råsocker, potatismjöl och riven ingefära, strö blandningen jämnt över rabarbern och blanda.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda vetemjöl, knäckesmulor och socker i en bunke.
- Tillsätt smöret skuret i små bitar och blanda ihop till en smulig massa, använd fingrarna.
- Strö smuldegen över rabarbern och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
- Servera pajen ljummen med lite mjukrörd vaniljglass, en klick kesella vanilj eller vaniljsås.