Catarinas spanska tapas

koket.se
Catarinas spanska tapas
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Catarinas spanska tapas

14 ingredienser

30 min

Starta kvällen med en liten buffé av spanska tapas. Här serverar Catarina pan con tomate - rostad bröd som gnids in med vitlök och tomat samt gambas al ajillo - heta räkor i vitlöksolja. Till det bjuds serranoskinka och skivor av den spanska fårosten manchego.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 150 g manchegoost
  • 8-12 skivor serranoskinka

Pan con tomate

  • vitt surdegsbröd, tunt skivat
  • 3-4 kvisttomater
  • 4 klyftor vitlök
  • olivolja
  • salt

Gambas al ajillo

  • ca 300 g skalade räkor, avrunna
  • 4 dl rapsolja
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 röd chilifrukt, tunt skuren
  • flingsalt
  • vitt surdegsbröd

Gör så här

Gambas al ajillo

  1. Skär vitlök och chili i tunna skivor. Hacka persiljan fint.
  2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Ha i vitlök, chili och persilja, låt fräsa utan att vitlöken bränns.
  3. Ha sedan i räkorna som får fräsa i oljan 1-2 minuter. Salta och häll över i en form.

Pan con tomate

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Lägg ut brödskivorna på ett ugnsgaller.
  2. Rosta brödet i ugnen ca 4 minuter. Det går också bra att rosta brödet i en brödrost.
  3. Skala och halvera vitlöken och gnugga den mot det krispiga brödet.
  4. Halvera tomat och gnugga insidan mot brödet. Salta och ringla över olivolja.
  5. Servera pan con tomate och gambas al ajillo tillsammans med manchego i skivor och tunt skuren serranoskinka.