Catarinas bästa rödvinssås

NYHET
Catarinas bästa rödvinssås
Foto: Angelica Söderberg
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Catarinas bästa rödvinssås

13 ingredienser

30 min

En riktigt god rödvinssås är ett måste på nyårsmiddagen - tillsammans med en bit perfekt stekt kött och god potatiskaka blir det en underbar huvudrätt att njuta av. Catarina Königs recept kommer garanterat gå hem hos gästerna.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 bananschalottenlök (stor)
  • 1 msk smör
  • 1 msk rörsocker
  • 5 dl rött vin (kraftigare, typ Zinfandel)
  • 1 klyfta vitlök, krossad (stor)
  • 5-6 kvistar färsk timjan
  • 1 dl vatten
  • 1-2 msk koncentrerad oxfond (el kalvfond)
  • 50 g smör
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Skala och finhacka schalottenlöken, fräs mjuk och glansig i en klick smör ihop med timjan på medelhög värme.
  2. Tillsätt krossad vitlök och rödvin. Låt reducera / koka ned till hälften.
  3. Tillsätt vatten blandat med koncentrerad fond, och låt allt fortsätta reducera till hälften.
  4. Smaka av med råsocker, salt och nymalen svartpeppar.
  5. Sila bort timjan och vitlök, se till att pressa ut alla smaker från grönsakerna.
  6. Avsluta med att vispa i smöret som rundar upp såsen och gör den något tjockare.
  7. Önskas tjockare konistens så red av såsen i slutet med en blandning av 1 msk potatisstärkelse och 1 msk vatten.

Tips för att lyckas med din rödvinssås:

  1. Använd ett kraftigt vin - det ger en mustig, härlig smak till såsen.
  2. Smaka upp med lite råsocker, det lyfter såsen till nya höjder.
  3. När du silar av såsen - se till att du pressar ut alla smaker ur lök och kryddor så du får med allt det goda i såsen!
  4. Runda upp såsen på slutet med en klick smör så blir den sådär sammetslen och blank.