Couscous med torkad frukt

Couscous med torkad frukt
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Couscous med torkad frukt

Av: Caroline Hofberg

Från: Marocko på ett fat

13 ingredienser

Jag vet många som tycker att det är rätt trist och smaklöst med couscous. Men det är som alltid, det beror på vad man gör med råvaran. Den här couscoussalladen är en av mina favoriter ,ed mycket torkad frukt, nötter, saffran, mynta och citron. /Caroline Hofberg

Ingredienser

portioner
  • 2 dl torkad frukt (t ex aprikoser, fikon, dadlar, russin)
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk harissa
  • 1 tsk kardemummakärnor, nystötta
  • 1 citron, rivet skal
  • 4 dl couscous
  • 1,5 msk olivolja
  • 1 förp kikärtor [400 g]
  • 0,5 dl pistagenötter, finhackade
  • 4 msk mynta, hackad
  • salt

Gör så här

  1. Blötlägg den torkade frukten i hett vatten cirka 15 minuter. Låt den rinna av och skär den i mindre bitar.
  2. Koka upp vatten, buljongtärning och saffran och rör tills buljongen har löst upp sig. Blanda i vitlök, harissa, kardemumma, citronskal, couscousgryn och den torkade frukten.
  3. Dra kastrullen från värmen och låt couscousen svälla under lock cirka 5 minuter. Tillsätt olivolja, rör couscousen fluffig med en gaffel och låt den svalna.
  4. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda i kikärter, nötter och mynta och smaka av med salt.