Rostad färskpotatis med rökt mörtmousse

Rostad färskpotatis med rökt mörtmousse
Foto: Helén Pe
carina och ulrika brydling
carina och ulrika brydling

Rostad färskpotatis med rökt mörtmousse

10 ingredienser

Färskpotatis som rostas och fylls med mousse av mört och pepparrot. Receptet är hämtat ur boken Laga vilt från skog & sjö.

Mört är en fisk som många inte haft förmånen att smaka utan man har slängt den till katten eller direkt tillbaka i vattnet. Synd, säger vi, för det är en god fisk som absolut passar att röka. Får du inte tag i rökt mört så går det att använda annan rökt fisk till dessa små goda tilltugg. Perfekta som en liten start på minglet eller på buffé. /Ulrika & Carina Bryding

Ingredienser

portioner
  • 12 färskpotatis, små och jämnstora
  • kallpressad rapsolja, till potatisen
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald
  • 4 rökta mörtar/rökt harr el. liknande
  • 1 dl färskost, neutral
  • 1,5 dl grädde
  • 1 bit skalad pepparrot
  • 2-5 dl neutral rapsolja, till fritering
  • 2 msk rönnbärskapris (eller vanlig kapris)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär bort lite av ändarna på potatisen (så att de kan stå) och dela dem på mitten.
  3. Ställ dem på smord plåt, droppa på lite rapsolja, salta och peppra.
  4. Rosta i ugnen ca 30 minuter.
  5. Ta ut potatisen och låt svalna lite (de är goda att servera lite ljumma).
  6. Rensa mörtarna ifrån ben och skinn och lägg dem i matberedare tillsammans med färskosten.
  7. Häll i en tunn stråle grädde samtidigt som du mixar försiktigt.
  8. Lägg mörtmoussen i spritspåse.
  9. Strimla pepparroten fint (använd gärna mandolin eller potatisskalare för bästa resultat).
  10. Värm oljan till 150 grader på spisen.
  11. Fritera pepparroten tills den är gyllene.
  12. Ta upp den och lägg på hushållspapper.
  13. Ställ de ljumma potatisarna på ett fat, spritsa på mousse och toppa med rönnbärskapris, friterad pepparrot, salt och peppar.