Blåbärstarte

Foto: Helén Pe
Blåbärstarte
12 ingredienser
Blåbärskaka som blir godast med en kula vaniljglass. Receptet är hämtat ur boken Laga vilt från skog & sjö.
Den här tarten är urenkel och görs i två steg. Först görs botten och sedan fyllningen. Det låter kanske meckigt, men låt dig inte skrämmas, lönen för mödan blir en helt underbar blåbärskaka som smälter i munnen. /Carina och Ulrika Brydling
Ingredienser
Deg
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker, äkta
- 150 g smör, rumsvarmt
Fyllning 1
- 4 dl blåbär, färska
- 0,5 dl strösocker
- 1 msk potatismjöl
Fyllning 2
- 3 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl potatismjöl
- 1 limefrukt, saft och skal
- florsocker, till servering
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg vetemjöl, 0.5 dl socker, vaniljsocker och smör i en matberedare.
- Mixa ihop degen hastigt och stjälp upp den i en lätt smord form med löstagbar botten.
- Tryck ut degen jämnt i formen.
- Vänd ihop fyllningsingredienserna och fördela denna blåbärsröra jämnt ovanpå degen.
- Förgrädda i ca 8–10 minuter.
- Vispa under tiden ägg och 1 ½ dl socker riktigt pösigt.
- Vispa i potatismjöl, limeskal och -saft och rör till en jämn smet.
- Häll smeten i den förgräddade formen och grädda i ytterligare cirka 30–35 minuter.
- Låt svalna något innan servering och pudra med florsocker.