Cantucciniskorpor med affogato

Cantucciniskorpor med affogato
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Cantucciniskorpor med affogato

10 ingredienser

60 m

Italienska knapriga skorpor med hasselnötter och mandlar. Servera gärna till en affogato - glass i espresso.

Ingredienser

Skorpor

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g hasselnötter
  • 100 g sötmandel
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt

Affogato

  • 1,5 dl stark espresso
  • 1 kula glass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Knäck i äggen i en bunke och vispa upp med strösockret till en fluffig smet. Rosta under tiden nötterna och hacka dem sedan grovt.
  3. Blanda ner nöthacket med mjöl, vaniljsocker, bakpulver och en nypa salt i äggsmeten. Blanda runt med en träslev tills det blir en fast deg. Forma degen till 4-5 cm breda korvar och lägg på bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 15-20 minuter.
  4. Ta ut längderna och skär upp ca 1 cm tjocka skivor på snedden. Lägg tillbaka skorporna på plåten och ställ in i ugnen igen för att ”rosta” skorporna tills det blir gyllene bruna och knapriga.
  5. Brygg en kopp starkt espresso, lägg i en glasskula av valfri sort och servera med två skorpor.