Camillas kardemummaflätor

koket.se
Camillas kardemummaflätor
Foto: TV4
camilla hamid profilbild NY
camilla hamid profilbild NY

Camillas kardemummaflätor

20 ingredienser

1 h + 2-3 h jäsning

Baka godaste längden till fikat! Det här receptet ger saftiga och snygga längder med en tydlig smak av kardemumma.

Ingredienser

portioner längder

Vetedeg

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 125 g smör
  • 1 dl strösocker
  • ca 8 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 5 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 msk vaniljsocker

Pensling

  • 1 ägg
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk vatten

Garnering

  • 0,5 dl kardemummakärnor, grovt mortlade
  • 0,5 dl strösocker

Sockerlag

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Tillsätt kardemumma, smör i mindre bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  4. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en ca 2-3 mm tjock rektangel i valfri storlek. Det är inte så noga så länge tjockleken stämmer.
  5. Bred ut fyllningen över respektive rektangel och rulla ihop dem längs med långsidan till en rulle. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Klipp i varje rulle med en sax i en vinkel, ca 1,5-2 cm stora bitar. Klipp nästan hela vägen ner men inte helt igenom. Vik bitarna som blir, till höger och vänster, om vartannat, men låt allt sitta ihop som en vetelängd.
  7. Låt vetelängderna jäsa under bakduk i rumstemperatur i 2-3 timmar. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  8. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten. Pensla vetelängderna med blandningen.
  10. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, tills de fått fin färg eller når en innertemperatur på 98 grader.
  11. Under tiden kan du förbereda garneringen och sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina vetelängder med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
  12. Garnera med kardemummasocker. Servera direkt och njut!