Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
Fyllning Börja med att göra fyllningen. Skala och kärna ur äpplet. Skär i små tärningar och blanda ihop med strösocker och kanel. Stek al dente i smör.
Deg
Gör sedan kolasnittsdegen. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet.
Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta bara tills det precis blir en deg.
Dela degen i två delar och rulla till längder. Lägg på plåten och gör en fördjupning i mitten på varje längd. Fyll fördjupningen med äppelbitarna.
Smul Nyp ihop alla ingredienser till smulet och strössla över längderna.
Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt längderna svalna lite på plåten innan du skär dem i 12 bitar per längd.
Servering Servera direkt tillsammans med vaniljvisp som dipp eller förvara kakorna i lufttät burk, torrt och svalt.