Sesamkakor
Sesamkakor
10 ingredienser
Susamlı simit
Receptet ger ca 18 st.
*Mahlep är kärnorna från vilda körsbär som växer i hela Turkiet. De har en bittersöt smak och används ofta i turkiska bakverk. De kan vara svåra att hitta i Sverige och då kan man ersätta dem med sötmandel och bittermandel.
Ingredienser
- 100 g smör, rumstempererat
- 0,75 dl strösocker
- 1 äggula
- 2 msk olivolja
- 2 msk turkisk yoghurt
- 3,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 dl mahlep, malen (eller 3/4 dl finriven sötmandel och 2 msk finriven bittermandel)
- 1 äggvita, uppvispad
- 1 dl sesamfrön
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker poröst.
- Tillsätt äggula, olivolja och yoghurt och vispa till en jämn smet.
- Sikta ner mjöl, bakpulver och mahlep och vispa ytterligare en stund.
- Tryck ihop till en deg med händerna. Ta en matsked deg och rulla till en korv.
- Forma degen till en cirkel eller till ett hjärta. Doppa dem i äggvita och sedan i sesamfrön.
- Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper, grädda i ugn i cirka 20 minuter. Servera kakorna till te.