Caesarsallad på grönkål

koket.se
caesarsallad med grönkål
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Caesarsallad på grönkål

19 ingredienser

30 min

Gillar du caesarsallad så måste du göra den här varianten där den klassiska romansalladen bytts ut mot grönkål. Resultatet blir en matig sallad som smakar underbart och passar fint att servera som lunch eller på buffén.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Caesardressing

  • 1 ägg
  • 6 sardellfiléer
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 msk citron, färskpressad
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2,5-3 dl rapsolja (ej kallpressad)
  • 1 msk japansk soja
  • 2 dl parmesanost, riven
  • svartpeppar, nymald

sallad

  • 3 msk olivolja
  • 2 skivor surdegsbröd
  • 500 g grönkål
  • 1 dl parmesanost, hyvlad
  • 1 dl mandel, rostad och grovhackad
  • 400 g fast tofu
  • 0,75 dl japansk soja
  • 0,75 dl granatäpplekärnor
  • matolja, till stekning

Gör så här

Caesardressing

  1. Koka ägget i 2.5 minut. Gröp ur och lägg i en cylinderformad bunke.
  2. Skala och riv vitlöken. Lägg i vitlök, sardellfiléer, citronsaft, vinäger och senap bunken. Mixa ihop med en stavmixer. Tillsätt rapsoljan och mixa nerifrån och upp i bunken till en krämig dressing. Rör ner riven parmesan och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

Sallad

  1. Börja med krutongerna. Häll olivoljan i en stekpanna. Skär brödet i krutonger, ca 1,5 cm stora bitar. Stek krutongerna i oljan tills de får fin färg och blir frasiga. Låt rinna av på
  2. dubbelt hushållspapper.
  3. Skär bort den grövre stammen på grönkålen och strimla bladen i ca 1 cm bitar. Lägg de strimlade bladen i en skål tillsammans med hälften av dressingen och blanda väl.
  4. Skär tofun i tärningar. Stek i matolja i en stekpanna, rör om då och då. Häll på sojan och stek ytterligare någon minut.
  5. Strö över tofu, krutonger, hyvlad parmesan, mandel och granatäppelkärnor.
  6. Servera med extra dressing vid sidan om. Om det blir dressing över är den supergod att droppa på romansallad dagen efter.