Klassisk caesarsallad med en twist – extra frasigt stekt kyckling, hemgjord dressing och kokt, tärnad potatis som ger extra mättnad och smak.
Ingredienser
Håll skärmen tänd
4 kycklinglårfiléer, med skinn
1 msk rapsolja
1 msk smör
1 klyfta vitlök
salt
svartpeppar, nymald
Caesardressing
1 ägg
1 äggula
2 msk dijonsenap
1 msk champagnevinäger (eller vitvinsvinäger)
3 tsk sardellkräm (på tub)
0,5 tsk salt
1 klyfta vitlök
2,5 dl olivolja
2 dl parmesanost, finriven (spara lite till garnering)
salt
Sallad
1 romansallad
2 rödlökar
200 g potatis
Gör så här
Håll skärmen tänd
Koka potatisen i saltat vatten tills genommjuk och kyl ned.
Caesardressing
Knäck ägg och äggula i en bunke och tillsätt senap, vinäger och sardellkräm. Tillsätt salt och riv i vitlöksklyftan. Vispa ordentligt med ballongvisp och tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle. Avsluta med parmesan och ställ i kylen.
Kyckling
Krydda kycklingen med salt och peppar på köttsidan. Tillsätt oljan i en stekpanna och lägg i kycklingen med skinnsidan neråt. Lägg en stekpanna eller annan tyngd ovanpå kycklingen som press, lägg et bakplåtspapper emellan. Stek kycklingen 15 minuter på medelvärme för riktigt frasigt skinn. Ta bort tyngden och vänd kycklingen. Tillsätt smöret och 1 krossad vitlöksklyfta och stek cirka 2 minuter medan du öser skinnet. Lyft kycklingen ur pannan och låt vila. Skär sedan i skivor.
Sallad
Skär salladen i grova bitar och lägg i en bunke med isvatten. Skala och skiva löken tunt och lägg i samma bunke 5–10 minuter och lyft sen över i en sil.
Blanda sallad, rödlök och potatis i en bunke och tillsätt caesardressingen. Lägg över salladen på ett serveringsfat och toppa med kycklingen och riven parmesan.