Bullar med smak av citrus och mandel

koket.se
Bullar med smak av citrus och mandel

Bullar med smak av citrus och mandel

Av: Julia Holmqvist

Från: Nyhetsmorgon

23 ingredienser

2 h

De här ljuvliga bullarna är något utöver det vanliga! Fyllda med citronkräm och mandelmassa gör dem till riktiga vinnare.

Se Julia Holmqvist laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats

Fördeg

  • 440 g mjölk
  • 80 g ägg
  • 50 g jäst (röd)
  • 730 g vetemjöl
  • 15 g malen kardemumma

Bortgörning

  • 400 g vetemjöl
  • 280 g strösocker
  • 13 g salt
  • 280 g smör, rumsvarmt

Mandelmassa med citronkräm

  • 250 g mandelmassa
  • 100 g strösocker
  • 8 g vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 g vaniljpulver
  • 1 citron, zest
  • 1 apelsin, zest

Mandelmassa med amaretto

  • 250 g mandelmassa
  • 20 g rörsocker
  • 0,5 citron, zest
  • 0,5 apelsin, zest
  • ca 1 tsk amarettolikör

Sockerlag

  • 150 g vatten [1,5 dl]
  • 95 g strösocker [1 dl]

Gör så här

Fördeg

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke till en slät deg.
  2. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.

Bortgörning

  1. Blanda alla ingredienserna för bortgörningen.
  2. Kör sedan degen och fördegen i en matberedare i ca 15 minuter för att få en elastisk och fin deg.

Mandelmassa med citronkräm

  1. Blanda samman alla ingredienser till en slät fyllning.
  2. Fyll en spritsstrut och låt stå tills du ska baka ut bullarna.

Mandelmassa med amaretto

  1. Blanda samman alla ingredienser till en slät fyllning.
  2. Rulla fyllningen till små bollar (ca 10 g styck) och lägg i plastfolie tills du ska fylla bullarna.

Utbakning

  1. Lägg degen i frysen och låt vila i 20 minuter.
  2. Ta fram degen och kavla ut den till en rektangel som är ca 3–4 mm tjock.
  3. Stryk ut mandelmassan med citronkräm på den utkavlade degen.
  4. Forma degen till bullar.
  5. Fyll bullarna med bollarna som du rullade av mandelmassan smaksatt med amaretto.
  6. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5–2 timmar.

Sockerlag

  1. Blanda under tiden samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan.

Utbakning forts.

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Grädda bullarna i 9–11 minuter, de ska få en fin gyllenbrun färg.
  3. Precis när bullarna kommit ut ur ugnen penslar du dem med sockerlagen. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.
  4. Nu kan du njuta riktiga vinnarbullar!