Bullar med smak av citrus och mandel


Bullar med smak av citrus och mandel
23 ingredienser
2 h
De här ljuvliga bullarna är något utöver det vanliga! Fyllda med citronkräm och mandelmassa gör dem till riktiga vinnare.
Se Julia Holmqvist laga receptet

Ingredienser
Fördeg
- 440 g mjölk
- 80 g ägg
- 50 g jäst (röd)
- 730 g vetemjöl
- 15 g malen kardemumma
Bortgörning
- 400 g vetemjöl
- 280 g strösocker
- 13 g salt
- 280 g smör, rumsvarmt
Mandelmassa med citronkräm
- 250 g mandelmassa
- 100 g strösocker
- 8 g vetemjöl
- 125 g smör
- 3 g vaniljpulver
- 1 citron, zest
- 1 apelsin, zest
Mandelmassa med amaretto
- 250 g mandelmassa
- 20 g rörsocker
- 0,5 citron, zest
- 0,5 apelsin, zest
- ca 1 tsk amarettolikör
Sockerlag
- 150 g vatten [1,5 dl]
- 95 g strösocker [1 dl]
Gör så här
Fördeg
- Blanda ihop alla ingredienser i en bunke till en slät deg.
- Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.
Bortgörning
- Blanda alla ingredienserna för bortgörningen.
- Kör sedan degen och fördegen i en matberedare i ca 15 minuter för att få en elastisk och fin deg.
Mandelmassa med citronkräm
- Blanda samman alla ingredienser till en slät fyllning.
- Fyll en spritsstrut och låt stå tills du ska baka ut bullarna.
Mandelmassa med amaretto
- Blanda samman alla ingredienser till en slät fyllning.
- Rulla fyllningen till små bollar (ca 10 g styck) och lägg i plastfolie tills du ska fylla bullarna.
Utbakning
- Lägg degen i frysen och låt vila i 20 minuter.
- Ta fram degen och kavla ut den till en rektangel som är ca 3–4 mm tjock.
- Stryk ut mandelmassan med citronkräm på den utkavlade degen.
- Forma degen till bullar.
- Fyll bullarna med bollarna som du rullade av mandelmassan smaksatt med amaretto.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5–2 timmar.
Sockerlag
- Blanda under tiden samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan.
Utbakning forts.
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Grädda bullarna i 9–11 minuter, de ska få en fin gyllenbrun färg.
- Precis när bullarna kommit ut ur ugnen penslar du dem med sockerlagen. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.
- Nu kan du njuta riktiga vinnarbullar!