Bullar med choklad och mandelmassa

2 röster
4 h (inkl. jäsning)
25 bullar
Bullar med choklad och mandelmassa
Foto: Zeta

Gör dina bullar extra saftiga med Extra jungfruolivolja Classico från Zeta.

Zeta Extra jungfruolivolja Classico produkt NY
4 h (inkl. jäsning)
25 bullar

Du behöver

  • 20 g jäst
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 1 msk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 tsk salt
  • 2 dl rörsocker
  • 1 ägg
  • 1 dl Zeta extra jungfruolivolja classico
  • 1000 g vetemjöl

Fyllning:

  • 1,5 dl kakao
  • 0,75 dl Zeta Rapsolja
  • 2 msk strösocker
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 300 g mandelmassa

Pensling:

  • ägg
  • 1 tsk vatten
  • 1 salt

Topping:

  • 100 g mandelspån
  • 1 dl rörsocker

Gör så här

  1. Lös jästen i vattnet och tillsätt övriga ingredienser.
  2. Knåda degen i minst 10 min så den känns mjuk och smidig och släpper bunkens kanter.
  3. Jäs i bunken övertäckt med plastfilm i ca 2 timmar tills den fördubblat sin storlek.
  4. Kavla ut degen på mjölad bänk till en stor rektangel.
  5. Rör ihop rapsoljan med kakaon, mjölet och sockret och bred på hela degen.
  6. Riv mandelmassan fint så den täcker chokladen.
  7. Vik degen på mitten så kanterna ligger kant i kant.
  8. Skär 25 st 3 cm remsor av hela degen och tvinna ihop varje remsa till ett knyte med änden fastklämd under bullen.
  9. Lägg dom på en plåt klädd med bakplåtspapper, täck med kökshandduk och jäs till dubbel storlek i ca 2 timmar.
  10. Vispa upp ägget med en nypa salt och en skvätt vatten och pensla bullarna runtom.
  11. Strö över flagad mandel.
  12. Grädda i ca 15 min i 225 grader tills dom blivit gyllenbruna både på ovan-och undersidan.
  13. Koka under tiden upp sockerlagen tills den börjar tjockna något.
  14. Så fort bullarna kommit ut ur ugnen, pensla dom med sockerlagen och strö över lite rårörsocker.
  15. Låt svalna på galler.
1 juli 2019