Bulgogi - marinerat nötkött

Bulgogi - marinerat nötkött

Av: Jonas Cramby

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

1 h + tid för marinering

”Bulgogi är tunt skivat nötkött i en nötig, fruktig marinad och det är bara så gott! Man kan göra bulgogimarinad på flera sätt men den här som är baserad på päron mörar köttet och ger en mild sötma som är helt perfekt.” /Jonas Cramby

Tips! Koreanska och japanska päron är saftigare och krispigare än vanliga svenska päron och passar därför utmärkt i den här typen av maträtter. Man hittar dem i asiatiska mataffärer och ganska ofta på den exotiska fruktavdelningen i vanliga matbutiker.

Ingredienser

portioner
  • 0,5-1 kg grillkött (exempelvis entrecôte, ryggbiff eller njurtapp)
  • 1 koreanskt päron, skalat och urkärnat (eller japanskt päron, conferencepäron fungerar också)
  • 0,5 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 cm ingefära, skalad
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk rostad sesamolja
  • 2 salladslökar, grovhackade

Ssamjang - koreansk grillsås

  • 2 klyftor vitlök, finrivna
  • 1 salladslök, finhackad
  • 0,5 silverlök, finhackad
  • 0,5 dl valnötter, hackade
  • 2 tsk rostade sesamfrön
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 dl doenjang (koreansk fermenterad bönpasta)
  • 1 msk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 2 tsk honung
  • 1 msk vatten

Servering

  • kimchi
  • salladsblad
  • rundkornigt ris, kokt

Gör så här

  1. Lägg köttet i frysen 1 timme och skiva det sedan tunt och i lagom stora munsbitar.
  2. Mixa päron till en slät marinad tillsammans med lök, vitlök, ingefära, soja och sesamolja.
  3. Lägg kött och grovhackad salladslök i marinaden. Låt marinera i minst 30 minuter och högst 2 timmar. Marinerar du köttet för länge faller det sönder.

Ssamjang - koreansk grillsås

  1. Förbered ingredienserna till såsen genom att finriva vitlöken, hacka salladslök, silverlök och valnötter. Blanda sedan samman alla ingredienser till en underbar sås.

Servering

  1. Ställ fram köttet tillsammans med grillsåsen, kimci, salladsblad och kokt rundkorningt ris.
  2. Grilla allteftersom ni äter, och har ni en grillplatta är det snyggt att lägga en hög bulgogi i mitten som sen sprids ut efter hand. Om ni grillar på galler, daska gärna av marinaden lite innan ni lägger på köttet så att sojan inte bränner och får otrevlig smak.
  3. Ät genom att doppa köttet i lite ssamjang (den koreanska grillsåsen) och vira in med kimchi och ris i en ssamwrap. Här finns det inga rätt och fel, utan experimentera er fram till den perfekta munsbiten.