Bulgogi i salladsblad - koreanskt fredagsmys

4 - 6
Spela video Bulgogi i salladsblad - koreanskt fredagsmys
Foto: TV4

Koreas svar på tacos - marinerad entrecôte i tunna skivor som serveras i salladsblad tillsammans med gochujangmajonnäs, sesamgroddar och spenat.

30 oktober 2017
4 - 6

Du behöver

Kött

  • 800 g hel entrecôte
  • 1 dl ljus soja
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk sesamolja
  • 1 päron, rivet
  • 3 msk vitt vin
  • 4 klyftor vitlök, rivna
  • neutral rapsolja, att steka i

Spenat i sojavinägrett

  • 200 g färsk spenat
  • 2 msk ljus soja
  • 1 msk risvinäger
  • 0,5 msk socker

Sesammarinerade böngroddar

  • 150 g färska böngroddar (från mungbönor)
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk rostade sesamfrön

Gochujangmajonnäs

  • 1-2 msk gochujang (koreansk chilipasta, kan ersättas av sriracha eller sambal oelek)
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 salladslökar, fint skivade
  • 1 dl majonnäs av god kvalitet

Till servering

  • kokt koreanskt/japanskt ris
  • 3 olika sorters salladsblad, såsom gemsallad, krispsallad och huvudsallad
  • kimchi (hemgjord eller köpt)

Gör så här

  1. Kött
    Blanda alla ingredienser till marinaden. Skiva köttet så tunt det går och lägg det i marinaden. Låt stå i minst 30 minuter, gärna över natten.
  2. Stek sedan köttet, lite i taget, på en riktigt het panna i lite rapsolja. Om man steker för mycket på en gång kokar det istället för att stekas, så undvik det!
  3. Gochujangmajonnäs
    Blanda samman gochujang, majonnäs, vitlök, salladslök och sesamolja.
  4. Spenat
    Lägg spenaten i ett durkslag. Koka upp 2 liter vatten och häll det över spenaten. Skölj spenaten i iskallt vatten tills den är helt kall. Krama ur vattnet ur spenaten. Blanda soja, risvinäger samt socker till sockret löst sig. Blanda väl med spenaten. Lägg i en skål.
  5. Böngroddar
    Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön. Lägg i en skål.
  6. Servering
    Servera det nystekta köttet med gochujangmajonnäs, ris, kimchi, spenat och böngroddar samt salladsblad att lägga allt det goda i. Ät gärna med händerna!
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept