Brysselkex med sylt

NYHET
Brysselkex med sylt
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Brysselkex med sylt

11 ingredienser

30 m

Klassiska brysselkex med en klick sylt i mitten blir festliga småkakor att njuta av i vårsolen!

Ingredienser

portioner styck

Deg

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk vatten
  • 200 g smör, kallt
  • 1-1,5 dl sylt (valfri sort)

Att rulla i

  • 1,5 dl pärlsocker
  • 1 dl blå vallmofrön
  • 0,75 dl rörsocker
  • 1 tsk malen kardemumma, nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Deg

  1. Mät upp alla torra ingredienser och vattnet i en matberedare.
  2. Skär smöret i kuber och lägg i matberedaren.
  3. Mixa snabbt samman till en smulig massa.
  4. Häll upp massan på ett bakbord och arbeta ihop degen för hand.
  5. Dela eventuellt degen i tre lika delar om du vill rulla kexen i olika smaker.
  6. Rulla degbitarna till runda längder som är 3-4 centimeter i diameter.

Att rulla i

  1. Häll pärlsocker, blå vallmofrön och/eller rörsocker med nymald kardemumma på tallrikar.
  2. Rulla degbitarna så att de täcks helt.
  3. Dela degen i 1 centimeter tjocka kakor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Tryck en grop i varje kakan utan att det går igenom helt och klicka i sylt.
  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna på plåten.