Brynt smörglass

koket.se
Brynt smörglass
Foto: Tv4

Brynt smörglass

Av: Christer - Närke

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

1 h

Gillar du brynt smör måste du testa den här läckra glassen! Det kan bli en succédessert.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Christer - Närke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 110 g smör, brynt
  • 5 äggulor
  • 110 g strösocker
  • 1 krm salt
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm vaniljpulver

Servering

  • 2 dl blåbär
  • 100 g kött, rökt
  • björksirap

Gör så här

  1. Bryn smöret. Låt det skikta sig och ta tillvara på de bruna partiklarna och lite av smöret.
  2. Vispa äggulor, socker och salt i en bunke med elvisp tills det blir fluffigt.
  3. Häll det brynta avsvalnade smöret i äggvispet.
  4. Fortsätt att vispa och häll i grädde, mjölk och vanilj. Vispa i ytterligare 1 minut.
  5. Värm sedan allt i en kastrull tills det når 83 grader.
  6. Ta bort från värmen och låt svalna i 1–12 timmar i kylskåpet, låt gärna svalna länge för att få ut maximal smak.
  7. Kör sedan smeten i en glassmaskin.

Servering

  1. Använd en rökpistol för att röka blåbären. Spruta in röken i en bunke/skål med blåbären och täckt med plastfolie. Låt vila i ca 20 minuter.
  2. Skär det rökta köttet i små kuber och lägg bitrana i en upphettad stekpanna. Häll på sirapen och stek i 2–5 minuter.
  3. Dekorera glassen med tillbehören och njut.