Brynt smörglass


Foto: Tv4
Brynt smörglass
10 ingredienser
1 h
Gillar du brynt smör måste du testa den här läckra glassen! Det kan bli en succédessert.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se Christer - Närke laga receptet

Ingredienser
- 110 g smör, brynt
- 5 äggulor
- 110 g strösocker
- 1 krm salt
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 1 krm vaniljpulver
Servering
- 2 dl blåbär
- 100 g kött, rökt
- björksirap
Gör så här
- Bryn smöret. Låt det skikta sig och ta tillvara på de bruna partiklarna och lite av smöret.
- Vispa äggulor, socker och salt i en bunke med elvisp tills det blir fluffigt.
- Häll det brynta avsvalnade smöret i äggvispet.
- Fortsätt att vispa och häll i grädde, mjölk och vanilj. Vispa i ytterligare 1 minut.
- Värm sedan allt i en kastrull tills det når 83 grader.
- Ta bort från värmen och låt svalna i 1–12 timmar i kylskåpet, låt gärna svalna länge för att få ut maximal smak.
- Kör sedan smeten i en glassmaskin.
Servering
- Använd en rökpistol för att röka blåbären. Spruta in röken i en bunke/skål med blåbären och täckt med plastfolie. Låt vila i ca 20 minuter.
- Skär det rökta köttet i små kuber och lägg bitrana i en upphettad stekpanna. Häll på sirapen och stek i 2–5 minuter.
- Dekorera glassen med tillbehören och njut.