Brynt smörglass

Brynt smörglass
Foto: Tv4

Brynt smörglass

Av: Christer - Närke

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

1 h

Gillar du brynt smör måste du testa den här läckra glassen! Det kan bli en succédessert.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Christer - Närke laga receptet

logo

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 110 g smör, brynt
  • 5 äggulor
  • 110 g strösocker
  • 1 krm salt
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm vaniljpulver

Servering

  • 2 dl blåbär
  • 100 g kött, rökt
  • björksirap

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Bryn smöret. Låt det skikta sig och ta tillvara på de bruna partiklarna och lite av smöret.
  2. Vispa äggulor, socker och salt i en bunke med elvisp tills det blir fluffigt.
  3. Häll det brynta avsvalnade smöret i äggvispet.
  4. Fortsätt att vispa och häll i grädde, mjölk och vanilj. Vispa i ytterligare 1 minut.
  5. Värm sedan allt i en kastrull tills det når 83 grader.
  6. Ta bort från värmen och låt svalna i 1–12 timmar i kylskåpet, låt gärna svalna länge för att få ut maximal smak.
  7. Kör sedan smeten i en glassmaskin.

Servering

  1. Använd en rökpistol för att röka blåbären. Spruta in röken i en bunke/skål med blåbären och täckt med plastfolie. Låt vila i ca 20 minuter.
  2. Skär det rökta köttet i små kuber och lägg bitrana i en upphettad stekpanna. Häll på sirapen och stek i 2–5 minuter.
  3. Dekorera glassen med tillbehören och njut.