Brownietårta med björnbärsmousse och spunnet socker
Brownietårta med björnbärsmousse och spunnet socker
22 ingredienser
1 h 30 m
En lyxig tårta på browniebotten av choklad och björnbärsmousse. Toppa tårtan med spunnet socker och färska björnbär!
Ingredienser
Browniebotten
- 25 g smör, till formen
- 100 g smör, mjukt
- 150 g mörk choklad
- 2 ägg
- 2,5 dl strösocker
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
- 100 g hasselnötter
Björnbärsmousse
- 400 g björnbär, färska
- 1,5 dl strösocker
- 3 msk majsstärkelse
- 90 g äggula [4 st]
- 4,5 blad gelatin
- 3 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljextrakt
- 2 äggvitor
- 2 msk strösocker
Spunnet socker
- 0,5 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 1 msk glykos
Montering
- 1-2 msk olja
Gör så här
Browniebotten
- Sätt ugnen på 175 grader och smörj en springform med smör.
- Smält smör och choklad i en kastrull på spisen. Vispa ihop ägg och socker poröst.
- Blanda ihop mjöl, vaniljsocker och kakao i en separat bunke. Rör sedan ner mjölblandningen i de vispade äggen och tillsätt smöret och chokladen.
- Rosta hasselnötterna i en stekpanna. Hacka nötterna i mindre bitar och blanda sedan ner dem i smeten.
- Häll smeten i springformen och grädda i ca 20 minuter. Låt svalna i kylen.
Björnbärsmousse
- Koka upp björnbär och 1 dl socker i en kastrull under omrörning. När bären blivit varma och mjuka, mixa dem till en slät kräm med en stavmixer. Sila genom en finmaskig sil.
- Häll tillbaka bären i kastrullen, tillsätt maizenamjöl och äggulor och värm upp till 80-85 grader under omrörning.
- Blötlägg gelatinbladen i ca 10 minuter i kallt vatten. Tag ur bladen ur vattnet och lägg ner i björnbären.
- Vispa grädden, tillsätt vaniljextrakt och 0,5 dl strösocker. Rör ner björnbärskrämen i grädden och blanda till en jämn smet.
- Vispa upp äggvita och 2 msk socker till ett hårt och fast marängskum. Vänd försiktigt ner marängskummet i björnbärskrämen och låt svalna.
Spunnet socker
- Fäst två pinnar eller liknande mellan två stolar eller en bordsskiva. Lägg pinnarna ca 15 cm från varandra.
- Häll alla ingredienser i en kastrull. Koka upp till 140 grader. Ta av kastrullen och låt svalna i 30-60 sekunder.
- Doppa en gaffel eller en avklippt ballongvisp fram och tillbaka över pinnarna så ett tunt nät av socker bildas.
Montering
- Ta fram browniebottnen från kylen och smörj in kanterna på springformen med olja.
- Häll över björnbärsmoussen i formen och fyll upp till kanten. Ställ in springformen i kylen i minst 40 minuter.
- När tårtan har kallnat dekorera med spunnet socker och färska björnbär.