Brownies med topping

brownies med topping
Foto: Thomas Hjertén
Simona Muntean
Simona Muntean

Brownies med topping

12 ingredienser

45 min

_"_Är du en chokladälskare är dessa brownies rätt efterrätt för dig. Chokladrutor fyllda med hackad choklad och toppade med ännu mer choklad. Vill du ha mildare chokladsmak är det bara att använda ljus eller vit choklad till toppingen."

Ingredienser

portioner

Browniebotten

  • 200 g smör, tärnat
  • 250 g mörk choklad, grovhackad
  • 2,5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kaffe (brygg)
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 g mörk choklad, grovhackad

Topping

  • 50 g smör
  • 125 g mörk choklad, hackad (eller ljus)
  • 1 dl kondenserad mjölk sötad

Gör så här

Brownie

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en form, 20 x 20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Smält smör och choklad i en kastrull på spisen och rör om tills bland- ningen är jämn. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt strösocker. Tillsätt ett ägg i taget under kraftig vispning. Tillsätt vaniljsocker och kaffe och blanda jämnt.
  3. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten. Blanda den hackade chokladen i smeten och häll den i formen.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 25–30 minuter. Mitten ska ha satt sig men inte vara torr. För mig blev 25 minuter perfekt.

Topping

  1. Smält smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort kastrullen från spisen och tillsätt kondenserad mjölk. Vispa jämnt. Låt svalna i 10 minuter.
  2. Häll toppingen över kakan, jämna till ytan vid behov. Låt den stå kallt i minst 1 timme eller tills chokladen har stelnat. Skär i bitar och servera. Förvara i lufttät burk eller inplastad i kylskåp.