Brownies med jordnötter och kolasås

Brownies med jordnötter och kolasås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Brownies med jordnötter och kolasås

11 ingredienser

Ett överdådigt recept på brownies, som här når oanade höjder med tillsats av jordnötter och en mäktig kolasås.

Ingredienser

portioner bitar
  • 240 g mörk choklad
  • 240 g smör
  • 3 ägg
  • 3,75 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1,5 dl salta jordnötter

Kolasås:

  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 °. Hacka chokladen i bitar, blanda med smör i en bunke och smält över vattenbad på spisen. Vispa ihop ägg och socker och vänd ner chokladsmeten. Blanda ut bakpulvret i mjölet, sikta ner mjölet i omgångar i chokladsmeten och blanda med en slickepott. Avsluta med att röra ner jordnötterna.
  2. Smörj en ugnssäker form och bred ut chokladsmeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20–25 minuter, beroende på hur kletiga brownies du vill ha. Låt kakan svalna helt innan den delas i portionsbitar.
  3. Kolasås: Låt sockret smälta i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. För att undvika klumpar, rör så lite som möjligt i sockret medan det smälter. Dra kastrullen från värmen när sockret smält helt och fått en bärnstensbrun färg. Slå ytterst försiktigt vattnet över sockret och se upp för den heta vattenångan. Häll därefter i grädden och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Låt såsen koka ihop till simmig konsistens. Avsluta med att röra ner smöret och låt sedan såsen svalna till rumstemperatur innan den serveras.