Brownies med jordnötsfrosting och kolasås

6 röster
1,5 h + tid i kyl
10-12
Brownies med jordnötsfrosting och kolasås
Foto: TV4

Det klassiska bakverket brownie når nya höjder med Camilla Hamids härliga recept. Saftig brownie toppas med krämig kolasås och salt jordnötsfrosting. 

Visa mer
1,5 h + tid i kyl
10-12

Du behöver

Kolasås

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 msk sirap
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Brownies

  • 125 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Jordnötsfrosting

  • 100 g smör, mjukt och rumsvarmt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 300 g färskost
  • 2 dl jordnötssmör
  • 5 dl florsocker

Garnering

  • 1-2 dl rostade & saltade jordnötter att garnera med
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Kolasås
    Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka på medelvärme i ca 15-20 minuter. När kolan är 107-110 grader är den klar. Saknar du termometer kan du göra ett kulprov, om såsen tjocknar i kallt vatten så är den klar. Häll över i en skål och låt svalna i kylskåp.
  2. Brownie
    Värm ugnen till 175 grader (över- och undervärme). 
  3. Smält ihop smör och choklad i en kastrull. 
  4. I en bunke vispar du upp ägg och strösocker. Blanda ihop vaniljsocker, mjöl och bakpulver i en bunke. Skikta sedan ner det i äggblandningen med en sil, blanda ihop med en slickepott. Tillsätt den smälta chokladblandningen och rör om lite till, bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  5. Lägg bakplåtspapper i en liten rektangulär form med måtten ca 20x30 cm, tillsätt smeten och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
  6. Låt svalna helt och skär sedan i kvadrater. 
  7. Frosting
    Frostingen gör du enkelt genom att vispa ihop smör, färskost och jordnötssmör krämigt med elvisp. Vänd sedan försiktigt ner florsocker och vaniljsocker till en jämn och glansig frosting.
  8. Montering
    Montera ihop bakelsen genom att spritsa ut frostingen på brownierutorna, ringla över kolasås och garnera med grovhackade jordnötter.
  9. Glöm inte att matsortera skal från äggen för en mer hållbar bakning, och njut av dina goda brownies. /Köket-redaktionen
25 augusti 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...