Det här är en tung chokladkaka som påminner lite om amerikansk brownie, även om den tillagas som vanlig sockerkaka. Den passar utmärkt som dessert. Servera kakan i skivor med vispad grädde eller vaniljglass.
Smörj en avlång 1 1/2 liters bakform noggrant med smör. Skaka runt ströbrödet så att hela formen, även kanterna, täcks. Smält blockchokladen på låg värme så att den inte bränns. Hacka nötkärnorna grovt.
Blanda vetemjöl och bakpulver. Vispa ihop ägg och socker. Häll blockchokladen, mjölblandningen, gräddfilen och nötkärnorna i äggvispet och rör samman allt till en jämn smet. Häll smeten försiktigt i formen.
Grädda 25 minuter i 225°. Låt kakan svalna och låt stå i kylskåp ett par timmar före servering. Lossa längs formens kanter med vass kniv och stjälp upp kakan. Skär i skivor.