Seg chokladkaka som toppas med härligt kolatäcke, minimarshmallows och nötter. Oemotståndligt till fikat!
Visa mer
Du behöver
Chokladkaka
150 g mörk choklad 70 %
150 g smör
170 g strösocker (2 dl)
8 g vaniljsocker (1 msk)
110 g ägg (2 st)
45 g vetemjöl (3/4 dl)
Kola
50 g smör
100 g vispgrädde (1 dl)
130 g strösocker (1,5 dl)
70 g ljus sirap (0,5 dl)
Topping
jordnötter
minimarshmallows
Gör så här
Chokladkaka
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en fyrkantig form 20*20 på kanterna och lägg bakplåtspapper i botten.
Smält chokladen över ett vattenbad.
Vispa ihop smör, vaniljsocker och strösocker, tillsätt den smälta chokladen och sen ett ägg i taget och vispa så det går ihop till en slät massa, sikta i vetemjölet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, ta ut och låt svalna helt.
Kola
Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädde, socker och sirap. Rör om och koka upp, koka till ca 122-124 grader eller till ett kulprov, rör då och då i botten men inte hela tiden. Dra av från värmen.
Slå kolan över botten och låt den stelna i rumstemperatur 20 min. Strö över jordnötter och marshmallows.
Låt sätta sig i kylen 1 timme eller över natten. Skär upp i bitar med en vass kniv efter önskad storlek.