Bröllopstårta med jordgubbar och lime
Bröllopstårta med jordgubbar och lime
32 ingredienser
Gunillas fantastiska tårta med jordgubbsmousse, limemousse och marängsmörkräm.
Ingredienser
Botten (inom parentes dubbelsats)
- 150 g smör [300 g]
- 360 g strösocker [720 g]
- 6 ägg [12 ägg]
- 350 g vetemjöl [700 g]
- 100 g potatismjöl [200 g]
- 3 tsk bakpulver [6 tsk]
- 2 dl mjölk [4 dl]
Jordgubbskompott
- ca 500 g jordgubbar
- 100 g strösocker
- ev en skvätt vatten
Fyllning 1
- 3 dl jordgubbskompott
- 5 blad gelatin
- 2 msk vatten, hett
- 2,5 dl grädde, vispad
Fyllning 2
- 3 dl vispgrädde
- 1,5 dl crème fraîche
- 1,5 dl matyoghurt
- 1,2 dl strösocker
- 1 tsk limezest, rivet
- 0,75 dl limesaft, pressad [ca 4-6 limefrukter]
- 4 gelatinblad
Sockerlag
- 1 dl vatten
- 0,5 dl strösocker
- limefrukt, zest
Snabbcoulis
- 300 g jordgubbar
- 2-3 msk florsocker
- 6 msk cointreau
Marängsmörkräm
- ca 120 g äggvita [4 st]
- 175 g strösocker
- 50 ml vatten
- 270 g smör, rumstempererat
- limefrukt, zest av
Gör så här
Anslag
- Rör socker och smör mjukt och poröst. Dela äggen och tillsätt äggulorna en och en medan man vispar. Ställ äggvitorna till sidan en stund.
- Blanda mjöl och bakpulver och rör i det växelvis med mjölken. Vispa sedan äggvitorna till medelhårt skum och vänd ner det till sist.
- Fyll bakform 23-24 cm grädda i 175 grader, 50-60 min (beroende på ugn). När kakan svalnat delar man den i 3 bottnar.
Kompott
- Koka upp ingredienserna så bären blir mjuka och mosa dem.
Fyllning 1
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min.
- Mät upp ca 3 dl av jordgubbskompotten. Ta upp gelatinbladen och krama ur dom. Lägg dom i en liten skål och häll på hett vatten. Rör om tills gelatinet har lösts upp. Häll i gelatinet i bärkompotten medan du vispar. Var noga med att vispa hela tiden så att det inte bildas klumpar.
- Rör sedan ner den vispade grädden.
Fyllning 2
- Vispa grädden lätt. Vispa crème fraiche, matlagningsyoghurt och socker på låg hastighet med elvisp tills allt socker löst sig.
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min Ta upp dem och smält dem i limesaften i en kastrull. Rör snabbt ner det i yoghurtblandningen och vänd sedan ner grädden och limezest.
Sockerlag
- Koka upp sockerlagen och låt koka 3-4 minuter. Ställ att svalna.
Snabbcoulis
- Mixa bären i en mixer. Tillsätt socker och likör.
Montering
- Botten 1, bred ut ett lager coulis, täck med ett lager jordgubbsmousse. Lägg i botten 2 bred ut ett lager coulis. Täck sedan med limemousse, och lägg på botten nr 3. Dränk med sockerlag.
Marängsmörkräm
- Koka vatten och socker till 118 g.
- Vispa äggvitorna på hög hastighet i köksmaskin med metallskål. Häll under tiden i sockerlagen i tunn stråle. Låt vispen gå till dess äggvitan svalnat (10-15 min).
- Tillsätt smöret lite i taget och vispa tills helt blandat. Tillsätt smaksättning.