Bröd med nötter, frukt och morötter

Bröd med nötter, frukt och morötter
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Bröd med nötter, frukt och morötter

9 ingredienser

Blanda en massa nyttiga godsaker i bröddegen! Brödet blir saftigt och välsmakande. Du behöver inte pålägg på det här brödet, men det smakar bra både med och utan. Servera det till en soppa eller en sallad.

Ingredienser

  • 1 morot (stor)
  • 100 g hasselnötter
  • 200 g torkade aprikoser
  • 5 dl vatten
  • 3 msk neutral olja
  • 2 tsk salt
  • 50 g jäst [1 förp]
  • 6 dl grovt rågmjöl
  • 7-8 dl durumvetemjöl eller vetemjöl special

Gör så här

  1. Finriv morötterna och grovhacka hasselnötskärnorna och aprikoserna. Mät upp fingerljummet vatten och blanda i olja, jäst och salt. Tillsätt morötter, hasselnötter och aprikoser. Arbeta in mjölet, börja med den mindre mängden. Arbeta kraftigt 5 minuter med maskin eller 10 minuter med armkraft. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek i degbunken i cirka 40 minuter.
  2. Värm ugnen till 250°. Ta upp på bakbordet och knåda lätt. Dela degen i tre delar. Rulla ut till strängar och fläta ihop till en stor limpa. Jäs övertäckt på plåt tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret, i cirka 30 minuter.
  3. Grädda i 10 minuter, sänk till 200° och grädda i ytterligare 40 minuter. Låt svalna på galler för knaprig skorpa.