Broccolipaj med ost och bacon

koket.se
Broccolipaj med ost och bacon
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Broccolipaj med ost och bacon

19 ingredienser

1 h

Smarrig matpaj med broccoli, bacon och gorgonzola. Bjud den med en god dillkräm och gärna en fräsch grönsallad dressad i vinägrett. Gott idag och lika gott i matlådan!

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2-3 msk vatten, kallt
  • 1 msk linfrön

Fyllning

  • 250 g broccoli
  • 150 g lagrad ost, riven
  • 100 g gorgonzolaost
  • 140 g bacon
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde (valfri sort)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • cayennepeppar (en knivsudd)

Dillkräm

  • 0,5 dl färsk dill, finhackad
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär smöret i små kuber. Lägg dem tillsammans med mjöl och linfrön i en bunke. Nyp ihop med fingrarna till en smuldeg.
  3. Tillsätt kallt vatten och arbeta hastigt ihop till en fin deg.
  4. Kavla ut degen och lägg över i en pajform ca 25 cm i diameter. Tryck ut degen så att den täcker botten och går lite över kanten på formen.
  5. Nagga pajskalet och låt det den stå i kylen ca 20 minuter.
  6. Skär broccolin i bitar och koka i saltat vatten ca 3-4 minuter. Häll av och lägg broccolin på hushållspapper.
  7. Skiva baconet och stek det knaprigt i en stekpanna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  8. Förgrädda pajskalet ca 12-15 minuter. Ta ut och höj värmen till 200 grader.
  9. Vispa ihop ägg, grädde, salt, peppar och en knivsudd cayennepeppar till en äggstanning.
  10. Lägg broccoli, ost, gorgonzola och bacon i pajskalet. Häll över äggstanningen.
  11. Grädda pajen mitt i ugnen ca 25-30 minuter eller tills äggstanningen stelnat till.

Örtsås

  1. Blanda ihop ingredienserna till dillsåsen och smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Servera broccolipajen med örtsåsen och gärna med en fräsch grönsallad till.