Parmesanfriterad pilgrimsmussla

0 röster
30 m
4

Parmesanfriterad pilgrimsmussla toppad med löjrom samt tomat- och timjandip, serveras med potatisfritter och örtsallad.

Vintips från Britt-Marie
Jules Muller Riesling, nr 6622, 79 kr
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

Parmesanfriterad pilgrimsmussla

  • 8 st pilgrimsmusslor (utan skal)
  • 40 g parmesanost, finriven
  • 50 g vitt ströbröd (alt rostat smulat bröd)
  • 1 st lättvispat ägg
  • vetemjöl till paneringen
  • matolja till fritering

Tomat- och timjandip

  • 2 kvistar färsk timjan
  • 5 st plommontomater, skållade och skalade
  • 1 st schalottenlök, skivad
  • 1 st vitlöksklyfta, riven
  • olivolja

Potatisfritters

  • 2 st små potatisar med skal
  • 1 dl salt
  • 1 l vatten

Örtsallad

  • 4 st färska örtkryddor (körvel, dill, persilja, ärtskott)
  • 1 st schalottenlök, skivad
  • olivolja
  • salt
  • citronsaft

Gör så här

  1. Pilgrimsmusslor
    Torka av pilgrimsmusslorna.
  2. Blanda ströbröd och riven parmesan.
  3. Vänd musslorna i mjölet, sedan i uppvisat ägg och till sist i parmesanströbrödet.
  4. Fritera i olja i ca 2-3 minuter.
  5. Tag upp och låt rinna av, salta och peppra.
  6. Tomat- och timjandip
    Dela varje skållad tomat i fyra delar, ta bort kärnhuset och tärna i små träningar.
  7. Fräs tomattärningarna i olivolja, lök och vitlök till vätskan koka bort.
  8. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite socker.
  9. Pressa tomatröran genom en sil eller mixa till puré.
  10. Rör ned timjansbladen i tomatmixen.
  11. Potatisfritters
    Skiva potatisen tunt.
  12. Blanda en saltlag på 1 dl salt och 1 l vatten och låt potatisen ligga i blöt
    ca 30 minuter.
  13. Tag upp och torka av och fritera dem några minuter.
  14. Örtsallad
    Plocka örterna från kvistarna och blanda med olivolja, salt och skivad schalottenlök.
  15. Smaka av och tillsätt eventuellt lite citronsaft.
14 maj 2012

Fler goda recept