Briochebulle med vaniljkräm och jordgubbar

koket.se
Briochebulle med vaniljkräm och jordgubbar
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Briochebulle med vaniljkräm och jordgubbar

16 ingredienser

1 h + jäsning

"En mjuk, kompakt och något tyngre bulle som innehåller mer fett i form av smör och ägg. Magisk sommarbulle som går att variera med olika sorters bär och frukt. Går utmärkt att göra en briochepizza till formen! Kvala i så fall ut varje bulle till en 1 centimeter tjock och rund cirkel istället." /Hilda Kirkhoff

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner20 - 25 stycken

Briochedeg

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk (gärna 3%)
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • ca 10 vetemjöl

Vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 1 vaniljstång)
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 20 g smör, rumsvarmt

Dekoration

  • florsocker
  • 0,5 l färska jordgubbar

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula ner jästen i en skål och tillsätt mjölk. Rör om till jästen lösts upp.
  2. Tillsätt ägg, strösocker, salt, rumsvarmt smör och tre fjärdedelar av mjölet. Arbeta degen på medelhastighet med hjälp av en köksassistent, eller elvisp med degkrokar.
  3. Tillsätt resterande mjöl lite i taget och arbeta degen i 10 minuter.
  4. Plasta degen med plastfolie och lägg över en bakduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur.

Vaniljkräm

  1. Värm upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
  2. Blada ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en skål.
  3. Häll den varma gräddmjölken i äggblandningen under konstant omrörning. Häll direkt tillbaka blandningen i kastrullen.
  4. Värm på låg till medelvärme under konstant omrörning. Det får inte koka! Värm tills det blivit krämigt i konsistensen och du ser spår av vispen i krämen.
  5. Tillsätt smöret och rör runt tills det smält.
  6. Häll över krämen i en skål. Plasta om krämen så att plastfolien ligger direkt mot krämen. Låt svalna och ställ in i kylen för att kallna helt.

Utbakning

  1. Lägg upp degen på en köksbänk utan att knåda degen. Dela degen i 20–25 bitar, rulla varje bit till en rund bulle.
  2. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 45 minuter under bakduk.
  3. Sätt ugnen på 190 grader varmluft.
  4. Tryck en liten grop i mitten av varje bulle och spritsa i vaniljkräm.
  5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10–12 minuter.
  6. Ta ut plåten och lägg över bullarna på galler för att svalna.
  7. Pudra över florsocker och dekorera med färska jordgubbar innan servering.