Briochebulle med vaniljkräm och jordgubbar
Briochebulle med vaniljkräm och jordgubbar
16 ingredienser
1 h + jäsning
"En mjuk, kompakt och något tyngre bulle som innehåller mer fett i form av smör och ägg. Magisk sommarbulle som går att variera med olika sorters bär och frukt. Går utmärkt att göra en briochepizza till formen! Kvala i så fall ut varje bulle till en 1 centimeter tjock och rund cirkel istället." /Hilda Kirkhoff
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Briochedeg
- 25 g jäst
- 2 dl mjölk (gärna 3%)
- 3 ägg
- 1 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 200 g smör, rumsvarmt
- ca 10 vetemjöl
Vaniljkräm
- 2 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 1 tsk vaniljpaste (eller 1 vaniljstång)
- 3 äggulor
- 0,75 dl strösocker
- 2 msk majsstärkelse
- 20 g smör, rumsvarmt
Dekoration
- florsocker
- 0,5 l färska jordgubbar
Gör så här
Vetedeg
- Smula ner jästen i en skål och tillsätt mjölk. Rör om till jästen lösts upp.
- Tillsätt ägg, strösocker, salt, rumsvarmt smör och tre fjärdedelar av mjölet. Arbeta degen på medelhastighet med hjälp av en köksassistent, eller elvisp med degkrokar.
- Tillsätt resterande mjöl lite i taget och arbeta degen i 10 minuter.
- Plasta degen med plastfolie och lägg över en bakduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur.
Vaniljkräm
- Värm upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
- Blada ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en skål.
- Häll den varma gräddmjölken i äggblandningen under konstant omrörning. Häll direkt tillbaka blandningen i kastrullen.
- Värm på låg till medelvärme under konstant omrörning. Det får inte koka! Värm tills det blivit krämigt i konsistensen och du ser spår av vispen i krämen.
- Tillsätt smöret och rör runt tills det smält.
- Häll över krämen i en skål. Plasta om krämen så att plastfolien ligger direkt mot krämen. Låt svalna och ställ in i kylen för att kallna helt.
Utbakning
- Lägg upp degen på en köksbänk utan att knåda degen. Dela degen i 20–25 bitar, rulla varje bit till en rund bulle.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 45 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 190 grader varmluft.
- Tryck en liten grop i mitten av varje bulle och spritsa i vaniljkräm.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i 10–12 minuter.
- Ta ut plåten och lägg över bullarna på galler för att svalna.
- Pudra över florsocker och dekorera med färska jordgubbar innan servering.