Briochebullar med vaniljkräm och färska bär, Roy Fares recept

25 bullar
Spela video Briochebullar med vaniljkräm och färska bär, Roy Fares recept
Foto: TV4

Ljuvliga briochebullar som fylls med hemgjord vaniljkräm och toppas med färska bär - välj t ex hallon, blåbär eller björnbär.

8 juli 2017
25 bullar

Du behöver

Briochedeg

  • 400 g ägg (7 st)
  • 630 g vetemjöl (10,5 dl)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 30 g jäst
  • 14 g havssalt
  • 350 g smör, rumstempererat
  • strösocker, att rulla bullarna i

Vaniljkräm

  • 90 g äggula (6)
  • 130 g strösocker (1,5 dl)
  • 40 g maizena majsstärkelse (0,75 dl)
  • 1 vaniljstång
  • 375 g mjölk 3 % (3,75 dl)
  • 30 g osaltat smör

Bär

  • hallon
  • blåbär
  • björnbär

Gör så här

  1. Deg
    Blanda alla ingredienser, utom smöret, i en matberedare. Arbeta degen med krok på mellan hastighet i 10-15 minuter, tillsätt sedan lite i taget av smöret och kör tills degen är glansig och elastisk.
  2. Lägg degen i en bunke, plasta och låt vila i kylen 6-12 timmar.
  3. Ta fram degen, låt stå i rumstemperatur en stund, dela degen i 60 g bitar (25 st) och rulla till bollar, låt vila 5 minuter.
  4. Kavla ut 1 cm tjocka rundlar i strösocker. Låt jäsa 90 minuter på plåt med bakplåtspapper under duk.
  5. Vaniljkräm
    Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
  6. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången.
  7. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt svalna i kylen.
  8. Gräddning
    Spritsa lite vaniljkräm uppe på varje bulle och lägg på bär. Grädda på 190 grader varmluft i 10-12 minuter. Bullarna ska få en gyllenbrun färg.
Kommentera receptet

Fler goda recept