Briochebullar med vaniljkräm och färska bär, Roy Fares recept

76 röster
25 bullar
Briochebullar med vaniljkräm och färska bär, Roy Fares recept

Ljuvliga briochebullar som fylls med hemgjord vaniljkräm och toppas med färska bär - välj t ex hallon, blåbär eller björnbär.

25 bullar

Du behöver

Briochedeg

  • 400 g ägg [7 st]
  • 630 g vetemjöl [10,5 dl]
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 30 g jäst
  • 14 g havssalt
  • 350 g smör, rumstempererat
  • strösocker, att rulla bullarna i

vaniljkräm

  • 90 g äggula [6 st]
  • 130 g strösocker [1,5 dl]
  • 40 g majsstärkelse, majsstärkelse [0,75 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 375 g standardmjölk [3,75 dl]
  • 30 g osaltat smör

bär

  • hallon
  • blåbär
  • björnbär

Gör så här

  1. Deg
    Blanda alla ingredienser, utom smöret, i en matberedare. Arbeta degen med krok på mellan hastighet i 10-15 minuter, tillsätt sedan lite i taget av smöret och kör tills degen är glansig och elastisk.
  2. Lägg degen i en bunke, plasta och låt vila i kylen 6-12 timmar.
  3. Ta fram degen, låt stå i rumstemperatur en stund, dela degen i 60 g bitar (25 st) och rulla till bollar, låt vila 5 minuter.
  4. Kavla ut 1 cm tjocka rundlar i strösocker. Låt jäsa 90 minuter på plåt med bakplåtspapper under duk.
  5. Vaniljkräm
    Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
  6. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången.
  7. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt svalna i kylen.
  8. Gräddning
    Spritsa lite vaniljkräm uppe på varje bulle och lägg på bär. Grädda på 190 grader varmluft i 10-12 minuter. Bullarna ska få en gyllenbrun färg.
8 juli 2017