Bretzel - se & gör

koket.se
Pretzel
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Bretzel - se & gör

8 ingredienser

ca 2 h

På med handskar och skyddsglasögon, nu bakar vi bretzels! Johan Sörberg visar steg för steg hur du gör. Johan använder Nitor kaustiksoda till lagen.

Se Johan Sörberg laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner pretzels

Deg

  • 400 g vatten
  • 750 g vetemjöl
  • 75 g smör
  • 30 g jäst
  • 20 g salt
  • kvarnsalt

Lag

  • 1000 g vatten
  • 50 g ren kaustiksoda

Gör så här

  1. Värm ugnen till 210-230 grader.
  2. Blanda alla ingredienser till degen så du får en smidig deg, låt sedan vila 10 min.
  3. Dela degen i bitar, 80 gram styck. Det blir 6 kringlor och 6 spolformade.
  4. Lägg på 2 plåtar och jäs 30 min.
  5. OBS! Tänk på att använda handskar och skyddsglasögon när du hanterar kaustiksodan samt lagen. Häll kaustiksoda i en rostfri bunke. Häll på kokande vatten och låt svalna. Doppa de jästa bröden i lagen, använd handskar och skyddsglasögon. Strö över kvarnsalt, jäs 30 min.
  6. Snitta och grädda 10-15 min.