Bräserad oxkind med rotsellerikräm

koket.se
Brässerad oxkind med jordärtskockspuré
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Bräserad oxkind med rotsellerikräm

15 ingredienser

2,5 h

Brynta oxkinder som kokats möra med rödvin och kryddor blir festligt med kräm på rotselleri.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g oxkind
  • matolja, till bryning
  • 2 rödlökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 knippe timjan
  • 2 lagerblad
  • 75 cl rött vin
  • 1 l kalvfond
  • ev redning

Rotsellerikräm

  • 600 g rotselleri [ca 400 g skalad]
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 100 g smör, brynt
  • färsk tryffel, riven till servering
  • jordärtskocka

Gör så här

  1. Putsa oxkinderna fria från senor. Dela i mindre bitar med löken.
  2. Bryn hårt i stekpanna så de får färg i matolja. Koka i ca 2 timmar med rödvin, kalvfond och kryddorna. Red ev av såsen med redning när köttet är mört.

Rotsellerikräm

  1. Dela sellerin i mindre bitar.
  2. Koka mjuk i grädde och mjölk. Sila bort vätskan när sellerin är mjuk. Mixa slät i det brynta
  3. smöret.