Bräckt oxbringa med lök och potatispuré

Bräckt oxbringa med lök och potatispuré
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Bräckt oxbringa med lök och potatispuré

11 ingredienser

Det här är traditionell husmanskost av bästa märke som inte får försvinna. Tänk bara på att den kokta bringan ska ligga i press över natten innan du bräcker den. Här får du veta hur du rimmar din egen färska bringa. Köp annars färdigrimmad.

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg rimmad oxbringa
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 10 vitpepparkorn
  • 8-10 mjöliga potatisar
  • 2-2,5 dl mjölk, varm
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 gula lökar
  • smör, till stekningen

Gör så här

  1. Lägg oxbringan i en kastrull tillsammans med moroten och löken, som du skalat och delat i några bitar, och vitpepparkornen. Fyll på med vatten så att det nätt och jämnt täcker. Koka på svag värme tills köttet är mört, 1–1 1/2 timme. Ta upp bringan och låt den kallna med en tyngd på sig, gärna över natten.
  2. Skala potatisen, dela den i några bitar och koka den precis färdig i lättsaltat vatten. Mosa den med purépress, elvisp eller för hand. Lägg i smöret och späd med mjölken till lagom konsistens. Smaka av med salt och nymalen peppar.
  3. Skala och skiva löken. Låt 1 msk smör bli gyllenbrunt på medelvärme och stek löken knaprig. Skiva bringan i ganska tjocka skivor och bräck dem hastigt i lite smör som blivit brunt, så att de får färg och blir genomvarma. Servera med potatispurén och löken.