Bosniska köttbullar i sås


Foto: Tv4
Bosniska köttbullar i sås
23 ingredienser
30 m
Bosniska köttbullar i sås med potatismos, bröd och sallad kan bli en perfekt huvudrätt att förgylla kvällen med.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se Adnana - Närke laga receptet

Ingredienser
Köttbullar
- 400 g köttfärs
- 1 gul lök
- 1 msk Vegeta
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk peppar
- 1 tsk torkad persilja
- 1 ägg
- 2 msk ströbröd
- 2 msk olja
- 2 msk tomatsås (kan uteslutas)
- färsk persilja, hackad
Sås
- 1,5 msk vetemjöl
- 1 msk röd paprika
- 2 dl vatten, hett
- 3 msk tomatsås
Potatismos
- 400 g mjölig potatis
- 1 dl mjölk
- 1 msk crème fraîche
- 1 msk smör (breggot eller annan bredbar som du har hemma)
- 2 tsk salt
- 1 tsk peppar
Servering
- bröd
- sallad
Gör så här
Köttbullar
- Blanda allt med en gaffel, eller knåda med handen.
- Forma mellanstora köttbullar av blandningen.
- Stek köttbullarna i olja tills de har fått fin färg.
- Lyft ur köttbullarna från stekpannan och lägg på en tallrik (häll inte ut oljan ur stekpannan).
Sås
- Tillsätt vetemjöl i stekpannan och rör runt det i oljan. Tillsätt paprikapulver och rör om innan du häller i vattnet.
- Lägg tillbaka köttbullarna i pannan med såsen och rör om.
- Sänk temperaturen och tillsätt tomatsås. Låt koka i 15 minuter med locket på.
Potatismos
- Koka potatisarna tills de är helt mjuka.
- Sila av vattnet och tillsätt mjölk och resten av ingredienserna.
- Vispa med elvisp tills det är lent och fint. Smaka av om du behöver mer salt och peppar.
Servering
- Servera köttbullarna med potatismos, en grönsallad och gott bröd.