Bosnisk cheesecake

NYHET
Bosnisk cheesecake
Foto: TV4
Nada Khwaiter
Nada Khwaiter

Bosnisk cheesecake

Av: Nada Khwaiter

Från: Hela Sverige bakar

29 ingredienser

En krämig och alldeles ljuvligt god ostkaka som hämtar inspiration från det bosniska köket. Den krämiga ostfyllningen med färskost, kaymak, feta och den bosniska osten Sir Iz Mjesine får sällskap av en nötig botten, len fikoncurd och honungsglaserade valnötter.

Ingredienser

Botten

  • 110 g valnötter
  • 80 g ströbröd
  • 80 g smör
  • salt, en nypa
  • 1,5 tsk honung

Ostfyllning

  • 250 g färskost (t.ex. naturell philadelphia)
  • 125 g kaymak (en krämig och fet färskost)
  • 62,5 g fetaost
  • 62,5 g Sir Iz Mjesine (Hercegovinsk traditionell ost lagrad i skinnbälg)
  • 2,5 ägg (du kan använda 2 hela ägg + 1 äggula för bra balans)
  • 1,25 tsk citronskal, finrivet
  • svartpeppar, efter smak

Fikoncurd

  • 90 g torkade fikon (eller 2–3 färska fikon)
  • 2 msk vatten
  • 1 äggula
  • 1 msk honung (eller socker)
  • salt, en nypa
  • 2 msk granatäpplesirap
  • 23 g smör

Honungsglaserade valnötter

  • 2 msk smör
  • 4 msk valnötter, hackade
  • salt, två nypor
  • 3 msk honung

Mascarpone- och chèvrecrème med honung

  • 150 g mascarpone
  • 70 g Sir Iz Mjesine (Hercegovinsk traditionell ost lagrad i skinnbälg)
  • 2-3 msk honung

Dekoration (valfritt)

  • färska fikon, i klyftor
  • granatäpplekärnor
  • karamelliserade valnötter
  • färska örter (timjan eller oregano)

Gör så här

Fikoncurd

  1. Hacka fikonen. Koka dem med citronjuice och ca 1 dl vatten tills de är mjuka.
  2. Mixa slätt.
  3. Tillsätt ägg, citronskal, honung/socker, granatäppelsirap och salt.
  4. Värm under omrörning tills curden tjocknar.
  5. Ta från värmen, rör ner smöret och låt svalna i kylen.

Botten

  1. Rosta valnötterna och mixa valnötterna grovt.
  2. Smält smöret och blanda med valnötter, ströbröd, honung och salt.
  3. Tryck ut blandningen i en smord springform.
  4. Förgrädda i 175°C i ca 10 minuter. Låt svalna något.

Ostfyllning

  1. Mixa färskost, kajmak, feta och bosnisk ost slätt.
  2. Tillsätt ägg, citronskal och svartpeppar. Vispa kort, bara tills det är blandat.
  3. Smaka av och tillsätt salt om det behövs.

Gräddning

  1. Grädda i 175°C i ca 30–35 minuter.
  2. Kanterna ska ha stannat, men mitten får gärna dallra något.
  3. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kyl.

Honungsglaserade valnötter

  1. Fräs smöret med valnötterna och salt på låg värme tills nötterna doftar gott.
  2. Ta från värmen och rör ner honungen.
  3. Ringla över den kalla eller lätt ljumna cheesecaken.

Mascarponecrème

  1. Riv den bosniska osten.
  2. Vispa ihop med mascarpone, honung och salt tills slätt och fluffigt.
  3. Toppa cheesecaken med klickar av krämen eller spritsa snyggt.

Montering och dekor

  1. Bred eller spritsa ett generöst lager av mascarponecrémen på den kylda cheesecakebasen. Spritsa även på en generös mängd av fikonmarmeladen.
  2. Toppa gärna med färska fikon, granatäpplekärnor, karamelliserade valnötter och färska örter för extra färg och festkänsla.