Borsjtj - rysk rödbetssoppa

Borsjtj - rysk rödbetssoppa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Borsjtj - rysk rödbetssoppa

16 ingredienser

Denna klassiska soppa tar lite tid att göra, men det är värt besväret.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg märgpipa med ben
  • 2 l vatten
  • 3 nötbuljongtärningar
  • 2 lagerblad
  • 6-8 svartpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 1 morot, i bitar
  • 1 fänkål, skivad
  • 1 klyfta rotselleri, strimlad
  • 7-8 rödbetor
  • 1 salladskål, finskuren
  • 1 msk ättika
  • 1 msk strösocker
  • salt
  • gräddfil, till serveringen

Gör så här

  1. Skär loss köttet från benen och dela det i bitar. Lägg kött och ben i en gryta, slå på vatten och lägg i buljongtärningarna. Koka upp och skumma ytan. Tillsätt kryddorna.
  2. Lägg i lök, morot, fänkål, rotselleri. Tillsätt 4 skalade och delade rödbetor. Sjud grytan sakta under lock tills köttet är mört, cirka 1-1 1/2 timma.
  3. Smaka av soppan med ättika och socker. Vänd ner salladskålen och de resterande rödbetorna grovrivna. Ta upp benen. Servera soppan het med en klick gräddfil.