Bönquesadillas

Foto: Helén Sahlstrand
Bönquesadillas
24 ingredienser
30 m
Recept av Gustav Johansson och Helén Sahlstrand från boken Vego i Världsklass.

ONE PLANET PLATE
Detta recept ger 0,3 kg CO2e per portion.
Ingredienser
Böngryta
- 1 rödlök (ekologisk)
- 3 klyftor vitlök (ekologiska)
- 1 röd chilifrukt
- 3 förp kidneybönor [á 380 g]
- 1 msk malen spiskummin
- 1 msk rökt paprikapulver
- 2 msk japansk soja
- 1 msk tomatpuré
- 1-3 msk vatten
- 0,5 kruka färsk koriander
- 1 limefrukt, saften
- 8 tortillabröd (medelstora ekologiska)
- salt
- svartpeppar
- rapsolja (ekologisk till stekning)
Grönärtsguacamole
- 1 klyfta vitlök (stor ekologisk)
- 250 g frysta ärtor, tinade
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 limefrukt, saften
- 1 rödlök (liten ekologisk)
- 1 tomat
- ca 1 dl färsk koriander
- salt
- svartpeppar
Gör så här
Böngryta
- Skala och finhacka rödlök och vitlök. Finhacka chilin. Värm upp en stekpanna med lite olja och stek lök, vitlök och chili på medelhög värme tills löken blivit mjuk.
- Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Tillsätt bönor, spiskummin, paprikapulver, soja och tomatpuré i stekpannan och stek på medelhög värme, tills alla smaker har blandats och det doftar gott.
- Tillsätt några matskedar vatten och rör om försiktigt, så att bönorna blir till en tjock röra. Mosa inte bönorna, de kommer att koka isär tillräckligt ändå. Låt koka ca 5 minuter på medelhög värme.
- Hacka koriander och blanda ner i röran. Pressa över lime och smaka av med salt och peppar. Du vill att röran ska vara krämig, men inte såsig. Om den är för torr kommer den inte att fastna i tortillabröden och om den är för blöt kommer den att rinna ut. Häll röran i en skål och torka ur stekpannan.
Grönärtsguacamole
- Skala vitlöken och hacka den grovt. Mixa ihop ärtor, vitlök och spiskummin med en stavmixer i en skål. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Skala och finhacka rödlöken. Finhacka också tomat och koriander. Rör ner alltsammans i guacamolen.
Quesedillas
- Fördela röran jämnt på ena halvan av varje tortillabröd och vik över den andra sidan, som man gör på en fylld omelett.
- Stek tortillabröden i en torr eller något oljad stekpanna tills de får fin färg på båda sidor. Skär quesadillan i trekanter och servera omgående med guacamole.